2013 September UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-1

The solved question paper-II of 2012 September UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE). The answer keys of the paper-2 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC after grievances.

1. WIPO is located at
(A) New York
(B) London
(C) Geneva
(D) Paris
Answer: (C)

2. The National Mission on Libraries, India was established in which year?
(A) 2009
(B) 2010
(C) 2011
(D) 2012
Answer: (D)

3. The production of mental reflection and imagination is known as
(A) Information
(B) Idea
(C) Data
(D) Knowledge
Answer: (B)

4. Who is the propounder of the term ‘Information Transfer’?
(A) Ranganathan
(B) J. Martin
(C) Calvin Moores
(D) Beesman
Answer: (D)

5. Which organisation was joined with ‘Library Association’ to form CILIP in 2007?
(A) Institute of Bibliography
(B) Institute of Information Scientists
(C) Institute of Documentation
(D) Institute of Librarianship
Answer: (B)

6. Dictionary of National Biography (DNB) contains biography of prominent people of
(A) All nations
(B) Europeans
(C) Americans
(D) Britishers
Answer: (D)

7. The “citation indexes” are now available online as
(A) Web of Science
(B) JCCC
(C) Scopus
(D) EBSCO
Answer: (A)

8. Which among the following is free Audio book site?
(A) Ebrary
(B) Virtua
(C) Librivox
(D) Google Books
Answer: (C)

9. The online version of ‘McGraw Hill Encyclopaedia of Science and Technology’ is
(A) Access Science
(B) McGraw Hill Online
(C) Online Encyclopaedia of Science and Technology
(D) Science online
Answer: (A)

10. ‘Indian National Bibliography’ is arranged under two parts, General Publication and _____ Publications.
(A) Private
(B) Electronic
(C) Governmental
(D) Non-book
Answer: (C)

2013 September UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 September UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 September UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 September UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 September UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment