2013 September UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-3

21. Which of the following guides are used in maintenance section of the library?
(i) Gangway guides.
(ii) Shelf guides.
(iii) Tier guides.
(iv) User guides.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iv) are correct.
(B) (i), (ii) and (iii) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (iii) and (iv) are correct.
Answer: (B)

22. Which of the following are ‘TQM’ tools?
(i) Fishbone Diagram.
(ii) Histogram.
(iii) Pie Chart.
(iv) Run Charts.
Codes:
(A) (i), (iii) and (iv) are correct.
(B) (i), (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (D)

23. Library Ethics is a combination of what?
(i) Responsibility.
(ii) Accountability.
(iii) Commitment.
(iv) Decision Making.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (A)

24. Which of the following is/are related to open access initiatives?
(i) Creative Commons.
(ii) DOAJ.
(iii) FOSS.
(iv) GNU.
Codes:
(A) (i), (iii) and (iv) are correct.
(B) (i), (ii) and (iii) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (i) and (ii) are correct.
Answer: (D)

25. User-friendly interface caters to:
(i) Human-computer Interaction.
(ii) Individual users with customization.
(iii) Simplify execution of operations.
(iv) Basis for computer-computer interface.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iv) are correct.
(B) (i) and (iii) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (i), (iii) and (iv) are correct.
Answer: (B)

26. As per Voigt’s study, which are the approaches of the scientists towards information?
(i) Current.
(ii) Everybody.
(iii) Exhaustive.
(iv) Browsing.
Codes:
(A) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(B) (i), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (ii) and (iii) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (C)

27. Why to cite?
(i) Acknowledging the source.
(ii) Crediting the original ideas.
(iii) Substantiate findings.
(iv) For popularising cited sources.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iv) are correct.
(B) (i), (ii) and (iii) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) All are correct.
Answer: (B)

28. Match the following:
List – I                        List – II
a. DCMES                  i. Defined Functional Requirements of Records
b. MARC                    ii. Rules for Bibliographic Records
c. RDA                        iii. Retrieval and Data Exchange
d. FRBR                     iv. Coding Scheme for computerized Bibliographic Records
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
Iii
Iv
Ii
i
(B)
Iv
Ii
Iii
i
(C)
I
Ii
Iii
iv
(D)
Ii
Iv
I
iii
Answer: (A)

29. Match the following dialogue systems:
List – I                                    List – II
a. Menu                                   i. Computer recognizable dialogues
b. Icons                                   ii. Communicating with computers with everyday language
c. Natural language                 iii. List of options available
d. Common language              iv. Pictorial representation of objects
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iii
iv
ii
(B)
ii
iv
iii
i
(C)
iii
iv
ii
i
(D)
iv
ii
iii
i
Answer: (C)

30. Match the following:
List – I                        List – II
a. POSDCORB           i. Robert McNamara
b. TQM                       ii. Peter Phyrr
c. ZBB                        iii. Gulick F. Urwick
d. PPBS                      iv. Edward Deming
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
iii
i
ii
(B)
iii
iv
ii
i
(C)
iii
i
ii
iv
(D)
ii
i
iii
iv
Answer: (B)


2013 September UGC NET Solved Question Paper-2 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5

No comments:

Post a Comment