2013 September UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-2

11. The concept of ‘Reference Service’ is given by
(A) J.H. Shera
(B) A. Strauss
(C) S.R. Ranganathan
(D) Samuel Green
Answer: (D)

12. Which of the following is not an alerting service?
(A) CAS
(B) SDI
(C) Document Delivery Service
(D) Electronic Clipping Service
Answer: (C)

13. The concept of ‘Ask Library Anything’ was originally initiated by
(A) Indian Library Association
(B) ASLIB
(C) Special Library Association
(D) American Library Association
Answer: (D)

14. In C.C. the title ‘Medical Jurisprudence’ can be classified and sharpened with the help of
(A) Subject Device
(B) Alphabetical Device
(C) Classic Device
(D) Enumerative Device
Answer: (A)

15. Template is a
(A) Structured specification
(B) Recursive routine
(C) Assembler program
(D) I/O measure
Answer: (A)

16. ‘Research-in-progress’ database in India is________.
(A) Vidyanidhi
(B) Shodhganga
(C) Shodhgangotri
(D) Indian National Depository Library
Answer: (C)

17. ‘Open Journal Access System’ in India is mainly managed by
(A) NIC
(B) CSIR
(C) ICSSR
(D) INFLIBNET
Answer: (D)

18. In the World Wide Web, name the acronym that describes the internet address of a file
(A) ULA
(B) RELUR
(C) URI
(D) URL
Answer: (D)

19. TKDL is developed and managed by
(A) National Library and RRRLF
(B) CSIR and RRRLF
(C) CSIR and AYUSH
(D) AYUSH and National Library
Answer: (C)

20. Web impact factor is developed by
(A) P. Ingwersen
(B) L. Bornebora
(C) M. Thelwall
(D) R. Rousseau
Answer: (A)


2013 September UGC NET Solved Question Paper-2 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5

No comments:

Post a Comment