Search This Website

2013 September UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-5

41. Assertion (A): Historical Research has been regarded to be truly scientific by many authorities.
Reason (R): Historical evidences can be replicated.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is partially true, but (R) is true.
Answer: (Wrong Question)

42. Assertion (A): There is a dismal scene relating to the development of public libraries especially rural libraries in India.
Reason (R): Majority of the states do not have library legislation.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

43. Assertion (A): It would be logical to replace catalogue with metadata.
Reason (R): Metadata is useful for organising and managing information resources.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) (A) and (R) are true.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) and (R) are false.
Answer: (A)

44. Assertion (A): The use of the symbol ‘double colon’ (: :) in UDC allows fixed order of component numbers in a compound subject.
Reason (R): The fixed order facilitates easy access in computer based information retrieval.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

45. Assertion (A): There is criticism by academicians and scientists on the use of impact factor as a measure of importance.
Reason (R): Impact factor is a journal metrics and cannot be used to assess quality of individual research.
Codes:
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (B)

Read the following passage and answer the questions 46-50:
Computing is in nature a problem driven science and therefore PBL approaches have been applied to teach various subjects. Kay et al. (2000) describe
PBL in foundation courses in computer science. The course is driven by specific problems related to programming skills and the instructors have set specific criteria to measure the success of their approach at the end of each problem. Having applied the approach for three years the authors of the study conclude that the PBL approach promoted the collaboration among students and their problem solving abilities.
A problem-based approach is used in a software development project (O’Kelly and Gibson, 2006). The authors claim that, with this approach, students are provided with the freedom to think for themselves, activate their prior knowledge and acquire new knowledge in an explorative and creative way. Another study supports that lecture based approaches are not stimulating and the computer skills learnt are not transferable to other situations (Lai, 2005). The author applied PBL in teaching pre-school teachers popular computer applications such as Microsoft Office.
Based on their evaluation of the activities, the author concludes that the course was motivational and also promotes higher order thinking skills.
Ellis et al. (1998) refer to the full problem-based learning and the guided problem-based learning approaches. In full problem-based learning, the nature of the problem guides and drives the entire learning experience. There are no formal expositions of knowledge from the “expert”, and the students develop resources based on requirements they determine. In guided problem-based learning, students have a problem to solve as a group.

46. What was the result of problem based learning approach?
(A) Improved peer coordination
(B) Promoted collaboration among students
(C) Applied to teach subjects
(D) Applied to teach only computer science
Answer: (B)

47. What are the advantages of PBL application in teaching?
(A) Self study
(B) Exploration of literature
(C) Acquire soft skills
(D) Freedom to think
Answer: (D)

48. What are the limitations of lecture based approach?
(A) Stimulating
(B) Not stimulating
(C) Not repetitive
(D) Transferable to others
Answer: (B)

49. Which types of approaches are described by Ellis?
(A) Group based
(B) Expert based
(C) Lecture based
(D) Guided problem based
Answer: (D)

50. Which approach has no formal exposition of knowledge from experts?
(A) Full problem based
(B) Guided problem based
(C) Expert based
(D) Both (A) and (B)
Answer: (D)

2013 September UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 September UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 September UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 September UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 September UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment