Search This Website

2013 September UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-1

The solved question paper-III of 2013 September UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE), so sometimes people used to call UGC NET as CBSE NET. However, NET exam should be called as UGC NET instead of CBSE NET. The answer keys of the paper-3 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC after grievances.

1. Which one of the following is not the feature of H-index?
(A) Mathematically simple index
(B) Applied to any level of aggregation
(C) Publication that are hardly ever cited don’t influence it.
(D) Sensitive to performance change.
Answer: (D)

2. An Application Program Interface (API) language is used for
(A) Network Management
(B) Graphical user Interface
(C) Relational Interface in Data Base Management
(D) Database Management System
Answer: (B)

3. The correlational coefficient is
(A) A strength of relationship between two variables.
(B) A typical relationship between two variables.
(C) A linear relationship between two variables.
(D) Non-linear relationship between two variables.
Answer: (A)

4. The following is a collaborative network of Reference Librarians
(A) Worldcat
(B) INDEST
(C) Question point
(D) Global scholar
Answer: (C)

5. Which of the following is not a synchronous virtual reference service?
(A) Chat
(B) E-mail
(C) Video-conferencing
(D) Voice over IP
Answer: (B)

6. Which of the bibliometric law describes the frequency of publications by author?
(A) Zipf’s law
(B) Bradford’s law
(C) Lotka’s law
(D) None of the above
Answer: (C)

7. Indian patents on all areas are published in
(A) India: A reference annual
(B) Indian chemical patent index
(C) Gazette of India, Part-III
(D) None of the above
Answer: (C)

8. Which of the following does not protect intellectual property?
(A) Encryption of data
(B) Digital watermark
(C) Uniquely encoded licences
(D) Plug-ins
Answer: (D)

9. “World directory of sources of Patents” is published by
(A) Bowker-Saur, U.S.A.
(B) WIPO
(C) Patent Information System, India
(D) Derwent, London
Answer: (B)

10. ‘Web of Science’ covers
(A) Sciences
(B) Social Sciences
(C) Arts of Humanities
(D) All the above
Answer: (D)

2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment