Search This Website

2013 September UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-7

61. Assertion (A): Colon classification is the most successful classification schemes in India.
Reason (R): The most important factor behind the success of any classification scheme is the revision and publication of different editions at regular intervals.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

62. Assertion (A): Proliferation of LIS schools in India produced mediocre professionals.
Reason (R): Curriculum and teaching techniques have not been upgraded at university level.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are partially true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (A)

63. Assertion (A): Several Library Science departments in India have shifted to integrated MLIS program.
Reason (R): MLIS Program (integrated) is a right solution to knowledge explosion in the field.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (B)

64. Assertion (A): UGC is financially supporting all academic libraries.
Reason (R): UGC is primarily responsible for the overall development of libraries of higher education in India.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

65. Assertion (A): The entire scholarly publishing system is in danger of eroding due to increasing influence of predatory publishing.
Reason (R): Many prey on Junior researchers and graduate students with personalized messages praising their earlier work and inviting them to submit a new manuscript.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

66. Assertion (A): Metrics based evaluation is not suitable for assessing research performance of individual.
Reason (R): Construction of citation profiles depend upon the databases used.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

67. Assertion (A): Effective methods of communicating in H.R. Management of libraries still remains elusive.
Reason (R): The management do not have the needed direction of approach, precision of thoughts and their expression and empathy.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, (R) is partially true.
(D) (A) is false, (R) is true.
Answer: (C)

68. Assertion (A): UDC is used in subject gateways for resource discovery with high recall.
Reason (R): In online environment, a faceted scheme has a distinct advantage over an enumerative one.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is true, (R) is partially true.
(C) (A) is false, (R) is true.
(D) (A) is partially true, (R) is true.
Answer: (A)

69. Assertion (A): MARC should never be used outside the context of the cataloguing rules.
Reason (R): MARC is simply a coding scheme for entering bibliographic information into computer records.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

70. Assertion (A): Library Associations in India striving hard for the enactment of Library Acts.
Reason (R): Library Acts help in systematic development of libraries.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, (R) is false.
(D) (A) is false, (R) is true.
Answer: (D)

2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment