2013 September UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-6

51. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Information Theory                         i. Ogden and Richards
b. Theory of Signs                               ii. Locke
c. Triadic Relationships                       iii. Shannon
d. Doctrine of Signs                            iv. Morris
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iii
iv
i
(B)
iii
iv
i
ii
(C)
i
iii
iv
ii
(D)
ii
i
iii
iv
Answer: (B)

52. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Intra-Facet Relation                        i. S : 5210t3
b. Intra-Array Phase Relation             ii. Q 20 m4
c. Intra-Facet Phase Relation              iii. SO b2
d. Inter-Subject Phase Relation          iv. X.440j56
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
i
ii
iii
(B)
iv
ii
iii
i
(C)
ii
iii
i
iv
(D)
i
iv
iii
ii
Answer: (A)

53. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Organisational chart            i. Identification of responsibility for specific tasks
b. Flow charts                                     ii. Examine specific detailed procedure
c. Activity charts                     iii. Division of responsibility & functions
d. Decision table                     iv. Diagrams composed of symbols and directional lines
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iv
ii
iii
(B)
ii
iii
iv
i
(C)
iii
iv
i
ii
(D)
iv
ii
iii
i
Answer: (C)

54. Match the following:
List – I                                                                                                            List – II
a. Information should be as accurate as possible                                            i. Broadus
b. Get the best title on any subject but add midiocres that are well read.      ii. Haines
c. Know the community’s character and interest                                           iii. McColvin
d. Consider the duration as well as intensity of the demand                                     iv. Drury
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iii
iv
ii
i
(B)
ii
iii
i
iv
(C)
i
ii
iv
iii
(D)
iv
i
iii
ii
Answer: (A)

55. Match the functions performed by different layers of OSI model:
List – I                                                                                    List – II
a. Delivery of Packets from source of destination                  i. Application layer
b. Data transmission rate                                                         ii. Data link layer
c. Access to network resources                                               iii. Network layer
d. Provide hop-topop delivery                                                iv. Physical layer
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iii
ii
iv
(B)
ii
iv
i
iii
(C)
iii
iv
i
ii
(D)
iii
i
iv
ii
Answer: (C)

56. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Gender                                            i. Dependent variable
b. Information Technology                 ii. Variable
c. Usership in libraries                         iii. Binomial variable
d. Logical set of attributes                  iv. Independent variable
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iv
ii
iii
(B)
iii
iv
i
ii
(C)
ii
i
iv
iii
(D)
iv
iii
ii
i
Answer: (B)

57. Match the following:
List – I
List – II
a. The assessment device that appears to measure the subject matter it purports to
i. Content validity
b. The assessment device in which individual’s test score predicts the probable behavior on a second variable
ii. Construct validity
c. The assessment device which adequately measures the major dimensions of the behavior under consideration
iii. Criterion related validity
d. The assessment device which appears to measure the general elements it purports to measure
iv. Face validity
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
ii
iv
iii
(B)
ii
i
iii
iv
(C)
iv
iii
i
ii
(D)
iii
i
ii
iv
Answer: (C)

58. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Behaviour studies                            i. Extent of use of facilities/services
b. Use studies                                      ii. Pattern of Science communication
c. User studies                                     iii. Interaction of user with communication system
d. Information flow studies                iv. Use of communication medium
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iv
ii
iii
(B)
iii
iv
i
ii
(C)
ii
iii
i
iv
(D)
ii
iv
iii
i
Answer: (B)

59. Match the following:
List – I                                                List – II
a. National Library of the World        i. Wilfred Ashworth
b. Special Libraries                              ii. L.J. Strauss
c. Scientific and Technical Libraries   iii. A. Esdaile
d. Handbook of Special Libraries       iv. C.M. Lewis
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iv
iii
ii
(B)
ii
iii
iv
i
(C)
iii
iv
ii
i
(D)
iv
ii
iii
i
Answer: (C)

60. Match the following:
List – I                        List – II
a. Halftone                  i. Translate instructions from original software to new platforms
b. Threshold                ii. Imaging with varying densities
c. Emulation                iii. Transfer of digital materials
d. Migration                iv. Minimum level to detect a signal
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iii
iv
ii
(B)
iii
ii
iv
i
(C)
ii
iv
i
iii
(D)
ii
i
iii
iv

Answer: (C)

2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2013 September CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment