2014 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-1

The solved question paper-II of 2014 Dec. UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE). The answer keys of the paper-2 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC after grievances.

1. Who introduced the concept of ‘knowledge industry’?
(A) Peter Drucker                  
(B) Fritz Machlup
(C) Marc Porat                       
(D) William Saffady
Answer: (B)

2. When the last print version of Encyclopaedia Britannica was published?
(A) 2009
(B) 2010
(C) 2011
(D) 2012
Answer: (B)

3. Identify the place where IFLA was first found.
(A) The Hague, Netherlands
(B) Edinburgh, Scotland
(C) Helsinki, Finland
(D) London
Answer: (B)

4. Information For All Programme (IFAP) was launched by
(A) IFLA
(B) Library of Congress
(C) OCLC
(D) UNESCO
Answer: (D)

5. A cross reference that gives an indexer complete control over the cross references of an index is known as:
(A) See also cross reference
(B) Check also cross reference
(C) See cross reference
(D) Inverted cross reference
Answer: (D)

6. DMAIC is the acronym for:
(A) Define, Measure, Access, Improve and Control
(B) Define, Measure, Analyse, Improve and Control
(C) Describe, Measure, Analyse, Improve and Control
(D) Define, Measure, Access, Instruct and Control
Answer: (B)

7. A template is a
(A) Structured specification
(B) Recursive routine
(C) Assembler program
(D) I/O measure
Answer: (A)

8. The mode of displaying graphic information pixel by pixel with bits in main memory is
(A) Bit handling
(B) Bit mapping
(C) Bit pattern
(D) Bit matrix
Answer: (B)

9. ‘Delphi Technique’ was first discussed in a monograph by
(A) O. Helmer
(B) E. Nagel
(C) D.M. Potter
(D) J.H. Shera
Answer: (A)

10. The service that helps the students to acquire soft skills, writing skills and job-oriented skills is
(A) Reader’s advisory
(B) Career guidance
(C) Referral service
(D) User education
Answer: (B)

2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment