Search This Website

2014 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-5

41. Match the following:
List – I
List – II
a. ETC
i. UK
b. NTC
ii. India
c. BLLD
iii. USA
d. NISCAIR
iv. Netherland

Codes:
            A         b         c         d
(A)       iv         iii         i           ii
(B)       ii          i          iii        iv
(C)       iii        iv        ii         i
(D)       i          ii          iv         iii
Answer: (A)

42. Match the following:
List – I
List – II
a. Systematic indexing
i. Derek Austin
b. PRECIS
ii. Mortimer Taube
c. Uniterm
iii. J. Kaiser
d. Chain Procedure
iv. S.R. Ranganathan
Codes:
 a         b          c          d
(A)       ii          i           iv         iii
(B)       iv        iii         ii         i
(C)       i           ii          iii         iv
(D)       iii         i          ii          iv
Answer: (D)

43. Match the following:
List – I
List – II
a. Meta search engine
i. HotBot
b. Web directory
ii. Search Engine
c. Subject gateway
iii. Galaxy
d. Archie
iv. Library Spot

Codes:
 a         b          c          d
(A)       i          iii        iv        ii
(B)       iii        ii          i           iv
(C)       ii          iv         i          iii
(D)       i          iii         ii         iv
Answer: (A)

44. Match the following:
List – I
List – II
a. Nominal variable
i. Temperature in centigrade
b. Interval variable
ii. Students and Faculty
c. Ordinal variable
iii. Classification of gender
d. Ratio
iv. Grades of students

Codes:
 A        b         c         d
(A)       ii          iii        i          iv
(B)       iii        i          iv        ii
(C)       i          iv         iii        ii
(D)       iv        ii          iii        i
Answer: (B)

45. Match the following:
List – I
List – II
a. Internet
i. Knowledge navigation
b. Computing
ii. Collection of E-resources
c. WWW
iii. Tools and Techniques for accessing
d. Digital Library
iv. Delivery Mechanism

Codes:
a          b         c         d
(A)       iv        i          iii        ii
(B)       iv         iii        i          ii
(C)       ii          i          iii        iv
(D)       iii        iv        ii         i
Answer: (B)

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow:
According to Peter Walsh (2003), knowledge production has historically been based on the expert paradigm in which bodies of knowledge are controlled by groups of experts.
The differentiation between interior and exterior, expert and layperson, producer and consumer, creates what Walsh (2003) called “knowledge hegemony” in which control over the creation and distribution of knowledge and information is monopolized in the hands of the few. However, advances in information technology – from the printing press to the World Wide Web– have led to the steady erosion of this hegemony in so far as they have allowed greater numbers of people to participate in knowledge production. The printing press, for example, undermined one of the key elements of the medieval Church’s knowledge hegemony: the control of book production and libraries. Mass publishing and the spread of literacy formed the basis the Reformation, the Age of Enlightenment, and the Scientific Revolution.
Today, the web is undermining the knowledge hegemony of a number of fields such as journalism, publishing, education, and museums. Echoing sentiments similar to those expressed by Benjamin in his essay “The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction” (1936/1968), Walsh (2003) argued that loss of physical control over art, owing to new technological means of mass production and distribution, undermines the ability of museums to control what types of art are made accessible to the public, the context in which they are seen, and the types of discourses about them that are considered “appropriate”. The availability of easy to use digital technologies for reproducing, creating, and distributing content – artistic, literary, informational, or otherwise – has effectively weakened existing knowledge hegemonies by lowering the barriers to participation in knowledge production. Participatory cultures therefore produce a counter-hegemonic effect in so far as they “erode monopolistic positions held by professions, educational institutions, and experts, and they increase the diversity of perspectives on the way the world is and the way it could be”.

46. According to Walsh, knowledge production has been historically based on
(A) Participatory culture
(B) Application of technology
(C) Expert paradigm
(D) Collective intelligence
Answer: (C)

47. In knowledge hegemony control over creation of knowledge and information is
(A) In the printing press
(B) In the world wide web
(C) In the libraries
(D) In the hands of a few
Answer: (D)

48. The main reason for the erosion of the knowledge hegemony of the medieval church was
(A) The printing press
(B) World wide web
(C) The libraries
(D) Action of a few
Answer: (A)

49. One of the important factors that helped to usher in the age of enlightenment was
(A) World wide web
(B) Monopoly of information
(C) Spread of literacy
(D) Control of libraries
Answer: (C)

50. The diversity of perspective is increased by
(A) Knowledge hegemony
(B) Digital technology
(C) Control of book production
(D) Participatory culture
Answer: (D)

2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment