Search This Website

2014 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-2

11. Skill Development Programme (SDP) for public librarians in India is initiated by
(A) Ministry of Human Resource Development, Govt. of India
(B) Directorate of Library Services, Govt. of West Bengal
(C) Raja Ram Mohan Roy Library Foundation
(D) Indian Library Association
Answer: (C)

12. Which of the following concepts are associated with professional ethics?
(i) Accountability.
(ii) Unique training.
(iii) High quality service.
(iv) Professional independence.
Codes:
(A) (i), (ii), (iii) are correct.
(B) (i), (iii) are correct.
(C) (i), (ii), (iv) are correct.
(D) (iii), (iv) are correct.
Answer: (B)

13. Which of the following are characteristics of a review?
(i) Analyses research topic.
(ii) Indicates inter-relation of ideas.
(iii) Presents an integrated picture of development and program.
(iv) Provides only current information.
Codes:
(A) (ii), (iii), (iv) are correct.
(B) (i), (iii), (iv) are correct.
(C) (i), (ii), (iii) are correct.
(D) (i), (ii), (iv) are correct.
Answer: (C)

14. An alerting service in the digital environment is offered through:
(i) RSS feeds.
(ii) E-mail.
(iii) Blogs.
(iv) Bulletin Board.
Codes:
(A) (i), (iii) are correct.
(B) (ii), (iii), (iv) are correct.
(C) (i), (ii), (iii) are correct.
(D) (i), (ii), (iv) are correct.
Answer: (D)

15. The important methods of measuring impact factor of any information retrieval system are:
(i) Expression Rate.
(ii) Precision Rate.
(iii) Recall Rate.
(iv) Depression Rate.
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct.
(B) (ii) and (iv) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (iii) and (iv) are correct.
Answer: (C)

16. Which of the following are standard TQM tools?
(i) Pie chart.
(ii) Zigzag chart.
(iii) Fishbone diagram.
(iv) Pareto chart.
Codes:
(A) (i), (iv) are correct.
(B) (ii), (iii), (iv) are correct.
(C) (i), (iii), (iv) are correct.
(D) (iii), (iv) are correct.
Answer: (C)

17. Which of the following organizations are contributing to the implementation of standards for networked information system?
(i)  CNI.
(ii) W3C.
(iii) IANA.
(iv) IEEE.
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct.
(B) (ii) and (iv) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (i), (ii) are correct.
Answer: (D)

18. Identify content management software from the following:
(i) Evergreen.
(ii) Drupal.
(iii) Joomla.
(iv) New Genlib.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (iii) and (iv) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.
Answer: (B)

19. Identify open source softwares for library management.
(i) New Genlib.
(ii) SOUL.
(iii) LIBSYS.
(iv) KOHA.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (iii) and (iv) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.
Answer: (D)

20. Assertion (A): The value of information depends on its age and the time it is sold.
Reason (R): Newer information tends to have more value.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (C)

2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment