2014 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Arrange the following Public Library Acts according to their year of enactment:
(i) Chhattisgarh Public Library Act.
(ii) Gujarat Public Library Act.
(iii) Orissa Public Library Act.
(iv) Uttar Pradesh Public Library Act.
Codes:
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (iv) (ii) (i) (iii)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (Wrong Question)

32. Arrange the stages in the preparation of State-of the Art Report.
(i) Consultation with subject expert.
(ii) Scope determination.
(iii) Appraisal of information.
(iv) Identification of the collection.
Codes:
(A) (ii) (iv) (iii) (i)
(B) (iv) (ii) (iii) (i)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (A)

33. Arrange the following in chronological order:
(i) FRBR.
(ii) UNIMARC.
(iii) ONIX for books.
(iv) MARC-21.
Codes:
(A) (ii) (iv) (iii) (i)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (ii) (iv) (i) (iii)
Answer: (Wrong Question)

34. Arrange the following web browsers in chronological order:
(i) Safari.
(ii) Chrome.
(iii) Netscape Navigator.
(iv) Firefox.
Codes:
(A) (iv) (i) (ii) (iii)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (iii) (i) (iv) (ii)
Answer: (D)

35. Arrange the following in chronological order:
(i) MEDLINE.
(ii) Pub-Med.
(iii) Index Medicus.
(iv) MEDLARS.
Codes:
(A) (iii) (iv) (i) (ii)
(B) (iv) (i) (iii) (ii)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (iii) (ii) (iv) (i)
Answer: (A)

36. Arrange the following according to their year of origin:
(i) Statistical Bibliography.
(ii) Librametery.
(iii) Bibliometrics.
(iv) Webometrics.
Codes:
(A) (ii) (iii) (i) (iv)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (ii) (i) (iii) (iv)
Answer: (C)

37. Arrange the following according to their year of establishment:
(i) Khuda Bakhsha Oriental Public Library.
(ii) Sahitya Akademi Library, Delhi.
(iii) Rampur Raza Library.
(iv) The Asiatic Society.
Codes:
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (iii) (i) (iv) (ii)
(C) (i) (iv) (ii) (iii)
(D) (iv) (i) (ii) (iii)
Answer: (Wrong Question)

38. Match the following electronic applications of information society with relevant service:
List – I
List – II
a. E-Commerce
i. Saakshat
b. E-Governance
ii. Living progress
c. E-Education
iii. G2C initiatives
d. E-Health
iv. SnapDeal

Codes:
            a          b         c         d
(A)       iii         iv         i          ii
(B)       ii          iii         iv         i
(C)       iv         iii        i           ii
(D)       iv         ii         i           iii
Answer: (C)

39. Match the following:
List – I
List – II
a. Books are for use.
i. Adopting to future needs
b. Every reader his/her book.
ii. Long operating hour
c. Every book its reader.
iii. Freedom of access to information & knowledge
d. Library is a growing organism.
iv. Reference Desk

Codes:
 a         b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       iv         i           ii          iii
(C)       i           ii         iii         iv
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (A)

40. Match the following:
List – I
List – II
a. Biographical source
i. Full text sources online
b. Encyclopaedia
ii. ODLIS
c. Directory
iii. Linkedin
d. Dictionary
iv. Liswiki

Codes:
            A         b         c          d
(A)       i           ii         iii         iv
(B)       ii          iii         i           iv
(C)       iv        ii          iii         i
(D)       iii        iv         i          ii
Answer: (D)

2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment