2014 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-1

The solved question paper-III of 2014 Dec UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE), so sometimes people used to call UGC NET as CBSE NET. However, NET exam should be called as UGC NET instead of CBSE NET. The answer keys of the paper-3 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC after grievances.

1. Name the characteristics of information in which the more information we have, the more we use, the more it becomes useful.
(A) Synergetic Characteristics
(B) Diffusive Characteristics
(C) Compressible Characteristics
(D) Shareable Characteristics
Answer: (A)

2. MIS provides all sorts of information required for:
(A) Management of Organisation
(B) Preparation of Budget
(C) Administration
(D) Decision making
Answer: (Wrong Question)

3. Identify the correct sequence of elements of communication:
(A) Channel-Decoder-Destination-Encoder-Message-Source
(B) Decoder-Channel-Destination-Message- Source-Encoder
(C) Source-Encoder-Message-Channel-Decoder-Destination
(D) Encoder-Decoder-Source-Message-Channel-Destination
Answer: (C)

4. Who has recommended the establishment of district, taluka, town and village libraries?
(A) S.R. Ranganathan
(B) Velaga Venkatappayya
(C) Fyzee Report
(D) Library Advisory Committee
Answer: (C)

5. From which year the Encyclopaedia Britannica ceased its print version?
(A) 2009
(B) 2010
(C) 2011
(D) 2012
Answer: (D)

6. ‘Indian Citation Index’ (ICI) is developed by
(A) Informatics India
(B) Veeru’s technologies
(C) DELNET
(D) Knowledge Foundation
Answer: (D)

7. The class index entries which are derived from the class number of a document are based upon:
(A) Unsought links
(B) Missing links
(C) False links
(D) Sought links
Answer: (D)

8. Which of the following does not belong to the set of canons for the characteristics?
(A) Canon of Differentiation
(B) Canon of Ascertainability
(C) Canon of Currency
(D) Canon of Relevance
Answer: (C)

9. Semouv Lubutzsky and Mary Piggot are associated with which of the following?
(A) Classification
(B) Cataloguing
(C) Indexing
(D) Management
Answer: (B)

10. Who advocated the seven basic statistical tools for quality control?
(A) Joseph Juran
(B) Phillip Crosby
(C) Kauro Ishikawa
(D) C.A. Cutter
Answer: (C)

2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment