2014 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-4

31. Identify the compression protocols:
i. TIFF.
ii. JPEG.
iii. ZIFF.
iv. LZW.
Codes:
(A) i, iii, iv are correct.
(B) i, ii, iv are correct.
(C) ii, iii, iv are correct.
(D) i, ii, iii are correct.
Answer: (B)

32. Which of the following are sources for review of reference books?
i. American Book Reference Annual.
ii. Publishers Weekly.
iii. Times Literary Supplement.
iv. Booklist.
Codes:
(A) i, ii are correct.
(B) i, ii, iii are correct.
(C) i, iii, iv are correct.
(D) i, ii, iv are correct.
Answer: (Wrong Question)

33. Assertion (A): Multilingual dictionaries provide equivalent words in three or more languages.
Reason (R): They generally do not define the words but they give equivalent words in one or more foreign languages.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

34. Assertion (A): Wikis have provided everybody an opportunity for authoring, editing and publishing.
Reason (R): Web has provided very generic rules for creation, maintenance and development of Wikis.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

35. Assertion (A): Webliographies are bibliographic tools for print and electronic documents.
Reason (R): Webliography denotes an enumerative list of hypertext links surrounding a common subject following standard citation styles.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

36. Assertion (A): An ISO 2709 : 2008 record structure and review format has ‘Record
Label’, ‘Directory’, ‘Data fields’ and ‘Record Separator’.
Reason (R): ISO 2709 is a subset of MARC.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

37. Assertion (A): Knowledge Management is an extension of conventional library management.
Reason (R): Knowledge Management deals with elements like content, technology and culture.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

38. Assertion (A): Precision ratio is a measure of the efficiency of an indexing system.
Reason (R): Presence of relevant terms increases the precision ratio.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

39. Assertion (A): The objective of “Cross Ref” is to improve access to published scholarly works through collaborative technologies.
Reason (R): “Cross Ref” is a non-profit membership association founded and directed by publishers.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

40. Assertion (A): Traditional Management process differs from the ‘Quality Management’.
Reason (R): ‘Quality Management’ focuses on ‘customer’ in the management process.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)


2014 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5 | Page-6 | Page-7 | Page-8

No comments:

Post a Comment