Search This Website

2014 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-7

61. Match the following:
List – I
List – II
a. Infringement
i. Unauthorized use of I.P.
b. Enforcement
ii. Criminal penalties
c. Mis-appropriation
iii. Breach of trade secret
d. Counterfeit
iv. Intentional forgery
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       iv         i           iii         ii
Answer: (B)

62. Match the following:
 List – I
List – II
a. ALA
i. 1909
b. CILIP
ii. 1933
c. SLA
iii. 1876
d. ILA
iv. 2002
Codes:
            a          b          c          d
(A)       iv         ii          iii         i
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       i           ii          iv         iii
(D)       iii         iv         ii          i
Answer: (B)

63. Match the following:
List – I
List – II
a. Sayaji Rao Gayakwad
i. Revision of salary scale
b. D.P. Chattopadyay
ii. Library building
c. K.D. Metcalf
iii. Public libraries
d. B.S. Kesavan
iv. Librarian of national library
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          i           iii         iv
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       iii         i           ii          iv
(D)       iv         iii         i           ii
Answer: (C)

64. Match the following publishers with the relevant databases:
List – I
List – II
a. Elsevier
i. Academic search
b. Thomson Reuters
ii. Aerospace & high technology
c. EBSCO
iii. Scopus
d. ProQuest
iv. Web of knowledge
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          i           iv         iii
(B)       i           iii         ii          iv
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       iv         ii          iii         i
Answer: (C)

65. Match the following:
List – I
List – II
a. Informing about best books
i. Support service
b. Guidance to use citation manual
ii. Bibliography
c. Providing prints for downloads
iii. Readers advisory
d. Providing list of URLs
iv. Users education
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         i           iv
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       iv         ii          iii         i
(D)       ii          iv         iii         i
Answer: (B)

66. Match the following:
List – I
List – II
a. Market segmentation
i. User behaviour
b. Consumer analysis
ii. Market mix
c. Market positioning
iii. Category of users
d. Market program
iv. Prioritising users
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       iii         i           iv         ii
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iv         ii          iii         i
Answer: (B)

67. Match the following:
List – I
List – II
a. India
i. Agglomeration
b. Agriculture of wheat
ii. Fusion
c. Bio-chemistry
iii. Denudation
d. Biological sciences
iv. Lamination
Codes:
a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       iv         ii          iii         i
(C)       ii          iii         i           iv
(D)       i           ii          iv         iii
Answer: (A)

68. Match the following:
List – I
List – II
a. Standing order
i. For serial publications till cancellation
b. Blanket order
ii. Routine publications on order
c. Firm order
iii. For publications on recommendation
d. Approval order
iv. For supply of institutional publications as and when published
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         ii          i           iii
(B)       iii         ii          i           iv
(C)       i           iv         ii          iii
(D)       ii          iv         i           iii
Answer: (C)

69. Match the following:
List – I
List – II
a. HTML
i. Intrepretation by web browser
b. XML
ii. Describes data
c. UNICODE
iii. Display data
d. VB Script
iv. Platform independent
Codes:
            a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iii         ii          iv         i
Answer: (D)

70. Match the following national organizations with their relevant mission:
List – I
List – II
a. National Mission on Libraries
i. Digitization of AYUSH literature
b. National Mission for Manuscripts
ii. Nurturing of talent
c. T.K.D.L.
iii. Capacity building
d. NME-ICT
iv. Connects India’s past with present
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       iv         iii         ii          i
(D)       ii          i           iii         iv
Answer: (B)

2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment