Search This Website

2014 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-2

11. LOCKSS (Lots of Copies Keep Stuff Safe) project was launched by:
(A) Mellon Foundation
(B) Stanford University
(C) University of California
(D) OCLC
Answer: (B)

12. KOHA is written in which of the following language?
(A) C, C++                 
(B) Java
(C) Karel++                
(D) Pearl
Answer: (D)

13. Which of the following is an example of URN?
(A) URL                    
(B) URI
(C) DOI                     
(D) ISBN
Answer: (D)

14. The CIP (India) Project is an initiation of:
(A) RRRLF                
(B) Delhi Public Library
(C) NISCAIR            
(D) National Library of India
Answer: (A)

15. Identify the founders of Wikipedia from the following:
i. Michael E Davis.
ii. Jimmy Wales.
iii. Richard Stallman.
iv. Larry Sanger.
Codes:
(A) ii and iii are correct.
(B) i and ii are correct.
(C) i and iii are correct.
(D) ii and iv are correct.
Answer: (D)

16. Alerting service is provided:
i. Before and after the publication of primary source.
ii. For specific search formulation by user.
iii. For retrieval of information.
iv. For individuals as well as groups.
Codes:
(A) i and ii are correct.
(B) i and iv are correct.
(C) ii and iii are correct.
(D) iii and iv are correct.
Answer: (B)

17. Hierarchical relationship among concepts indicates:
i. Genus-species relationship.
ii. Equivalance relationship.
iii. Whole-part relationship.
iv. Associate relationship.
Codes:
(A) ii and iv are correct.
(B) iii and ii are correct.
(C) i and iii are correct.
(D) iv and i are correct.
Answer: (C)

18. The ‘Principle of Facet Sequence’ includes:
i. Cow-calf principle.
ii. Wall-picture principle.
iii. Whole organ principle.
iv. Principle of osmosis.
Codes:
(A) i, ii and iv are correct.
(B) i, ii and iii are correct.
(C) i, iii and iv are correct.
(D) ii and iv are correct.
Answer: (B)

19. Identify the assistive softwares:
i. Cybrarian.
ii. Dragon.
iii. Jaws.
iv. Librarian.
Codes:
(A) i and ii are correct.
(B) i and iii are correct.
(C) ii and iii are correct.
(D) iii and iv are correct.
Answer: (C)

20. Which of the following are features of ‘Open Journal System’?
i. License to access content.
ii. Access restricted to limited group.
iii. Online submission.
iv. Subscription module with delayed open access options.
Codes:
(A) i and ii are correct.
(B) ii and iii are correct.
(C) iii and iv are correct.
(D) ii and iv are correct.
Answer: (C)

2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2014 December CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment