2014 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-5

41. Assertion (A): DOI is the identification system for the intellectual property in the digital environment.
Reason (R): DOI is developed by WIPO.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (A)

42. Assertion (A): Social networking tools are very effective for marketing of library products and services.
Reason (R): It does not help to reach out the patrons any where any time.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

43. Assertion (A): A database can be searched with a query language.
Reason (R): A database can store a large amount of data.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

44. Assertion (A): To increase accessibility to information for differently abled users we need to accept assistive technologies.
Reason (R): Information for all.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

45. Assertion (A): The plagiarism detection software implements a generic detection approach for all types of materials.
Reason (R): There is no difference between text and source code plagiarism.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (D)

46. Assertion (A): UGC notification (2009) mandates submission of electronic theses and dissertations by the researchers in universities to facilitate open access.
Reason (R): UGC wants to monitor the quality of research through open access.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.           
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

47. Assertion (A): Bibliometric study is the popular area of research on which maximum number of Ph.D degree have been awarded in India.
Reason (R): Bibliometric study adds to the extension of fundamental research.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (B)

48. Assertion (A): According to National Knowledge Commission, ‘the library and information services sector in India has not kept pace with the paradigmatic changes taking place in society’.
Reason (R): There is no proportionate growth in library resources.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

49. Arrange the following in chronological order:
i. Delivery of Books and Newspapers Act.
ii. RTI Act.
iii. Imperial Library Act.
iv. IT (Amendment) Act.
Codes:
(A) i, iv, ii, iii
(B) iii, i, ii, iv
(C) iii, ii, i, iv
(D) iv, iii, i, ii
Answer: (B)

50. Arrange the following in chronological order:
i. Rome convention.
ii. WIPO copyright treaty.
iii. Universal copyright convention.
iv. Berne convention.
Codes:
(A) i, iv, iii, ii
(B) iv, i, ii, iii
(C) iv, iii, i, ii
(D) iii, i, iv, ii
Answer: (C)


2014 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5 | Page-6 | Page-7 | Page-8

No comments:

Post a Comment