Search This Website

2014 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-1

The solved question paper-II of 2014 June UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE). The answer keys of the paper-2 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC after grievances.

1. Books of Unknown or doubtful authorship is known as:
(A) Apograph
(B) Incunabulla
(C) Apocryphal books
(D) Blue Books
Answer: (C)

2. If we plot ‘recall’ and precision on ‘X’ and ‘Y’ axis to draw a graph, then we get a
(A) Downward sloping straight line
(B) Upward sloping straight line
(C) ‘a’ shaped curve
(D) Hyperbola
Answer: (Wrong question)

3. The term ‘Literary warrant’ for book classification was introduced by
(A) W.C.B. Sayers
(B) Wyndham Hulme
(C) J.D. Brown
(D) H.E. Bliss
Answer: (B)

4. Under which approach of Wersig-Neveling’s information theory, information is seen as static relations between physical objects which may be perceived or not?
(A) The meaning approach
(B) The structural approach
(C) The process approach
(D) The knowledge approach
Answer: (B)

5. Which information theory focuses on the purpose of communication is, to inform, instruct or motivate the receiver?
(A) Shannon’s Theory
(B) Weaver’s Theory
(C) Ackoff’s Theory
(D) Yovit’s Theory
Answer: (C)

6. ‘Noise’ in Information retrieval is due to
(A) Precision
(B) Recall
(C) Relevant Information
(D) Redundant Information
Answer: (D)

7. In which scheme of classification, special auxiliaries denote locally recurrent characteristics?
(A) Dewey Decimal Classification
(B) Universal Decimal Classification
(C) Bibliographic Classification
(D) Colon Classification
Answer: (B)

8. Which of the following makes a network insecured?
(A) Encryption
(B) Network Interface Card (NIC)
(C) Password Capture
(D) Static Keys
Answer: (C)

9. Whose model of communication of knowledge suggests that communication is an open system?
(A) G. Garbner
(B) Juger Hebermans
(C) Shannon & Weaver
(D) M. Foucault
Answer: (A)

10. ‘Trans Border Data Flow’ means
(A) Exchange of documents between countries
(B) Free flow of information between countries
(C) Exchange of information between countries
(D) Flow of electronic information between countries
Answer: (D)

2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment