2014 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Fundamentals of Reference Service                       i. A.J. Walford
b. Introduction to Reference works                            ii. S.R. Ranganathan
c. Reference service                                                    iii. F.N. Cheney and W.J. Williams
d. Guide to Reference Books                                                 iv. William A Katz
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          i           iv         iii
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       iv         ii          iii         i
(D)       iii        iv         ii          i
Answer: (D)

32. Match the following:
List – I
List – II
a. Information on important recent happenings of India
i. India – A Reference Annual
b. Total number of foreigners visited in India in 2012
ii. Keesing’s Record of World Events
c. Name of Prime Minister of India
iii. Statistical Yearbook
d. Postal Address of Anna Hazare
iv. Who’s Who
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         i           ii          iii
(B)       ii          iii         i           iv
(C)       iii         ii          i           iv
(D)       i           iv         iii         ii
Answer: (B)

33. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Scaler Chain                                    i. Direct dealing with subordinates
b. Espirit de Corps                              ii. Production, efficiency and prevention of waste
c. Scientific Management                   iii. Emphasis on Team Work
d. Span of control                               iv. Top to Bottom
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv        iii         ii          i
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       iv         ii          iii         i
(D)       ii          iii         i           iv
Answer: (A)

34. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Check Card                                                             i. Reader’s Ticket
b. Kardex                                                        ii. Three Card System
c. Newark System                                           iii. Periodicals
d. Browne System                                          iv. Borrower’s Card
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       ii          iv         iii         i
(D)       iv         i           ii          iii
Answer: (A)

35. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Skewness                                         i. Numbers of frequently appearing variables
b. Modality                                         ii. Degree of association between two/ more variables
c. F-distribution                                  iii. Structure of distribution
d. Correlation                                      iv. Ratio of two Chi square variables
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iv         ii          iii
(B)       iii         i           iv         ii
(C)       iv         ii          iii         i
(D)       ii          iii         i           iv
Answer: (B)

36. Assertion (A): Mail survey, a data collection technique in which questionnaires are mailed to potential respondents, who in then fill and return at their convenience become obsolete.
Reason (R): Survey-Monkey, the free online survey tool has totally replaced the traditional Mail survey.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (D)

37. Assertion (A): Case situations are seldom comparable and as such the information gathered in case studies is often not comparable.
Reason (R): The subject under case study are usually described in terms of the characteristics exhibited by the subject/case itself.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

38. Assertion (A): Intellectual Property Rights facilitate free flow of information.
Reason (R): Effective free flow of information is the pre-requisite for knowledge society.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

39. Assertion (A): The total output of Indian publications is reflected in ‘Indian National Bibliography’.
Reason (R): A number of publishers in India are defaulters and do not deposit their publications as per Delivery of Books and Newspapers (Public Libraries) Act.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

40. Assertion (A): No library is self sufficient in terms of resources even in electronic age.
Reason (R): Resource sharing and consortia initiatives are essential to meet user needs.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment