Search This Website

2014 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-2

11. Which of the following three types of basic languages are used in computer programming?
(A) Procedural, Non-procedural and Unconditional
(B) Zero, Low and High levels
(C) Machine, Assembly and High level languages
(D) COBOL, BASIC and C
Answer: (D)

12. FRBR Model consists of which of the following four entities?
(A) Personality, Matter, Energy, Space
(B) Work, Expression, Manifestation, Item
(C) Book, Form, Availability, Type
(D) Action, Place, Impact, Category
Answer: (B)

13. The primary distinction between RDA and AACR is
(A) Structural
(B) Relational
(C) Non-structural
(D) Combinational
Answer: (A)

14. Which of the following are reasons for obsolescence of information?
(i) Information is considered invalid.
(ii) Information is valid but mostly available online.
(iii) Works are extensively cited.
(iv) Information is valid but inadequate for exploration.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (i) and (iv) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.
Answer: (C)

15. Which of the following are news summaries?
(i) Data India.
(ii) Times of India Index.
(iii) New York Times Index.
(iv) Asian Recorder.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (ii) (iii) and (iv) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.
Answer: (D)

16. Which of the following are Web-zine?
(i) Email Magazine.
(ii) E-Conference.
(iii) Online Bulletin.
(iv) Electronic News Letter.
Codes:
(A) (i), (iii) and (iv)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (ii), (iii) and (iv)
(D) (i), (ii) and (iv)
Answer: (A)

17. Which of the following are not the Models of communication?
(i) Vintage Model.
(ii) Lasswell’s Model.
(iii) Epidemic Model.
(iv) Garbner’s Model.
Codes:
(A) (i) & (iv) are correct.
(B) (ii) & (iii) are correct.
(C) (i) & (iii) are correct.
(D) (iii) & (iv) are correct.
Answer: (C)

18. In reference service, assimilation means:
(i) Recording the retrieved information.
(ii) Sharing reference service experience with colleagues.
(iii) Furnishing the exact information.
(iv) Acquaintance with reference material.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (i) and (iv) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.
Answer: (A)

19. The notation used to increase the capacity of an array are:
(i) Empty digit.
(ii) Emptying digit.
(iii) Indicator digit.
(iv) Speciator.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (ii) and (iii) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.
Answer: (A)

20. Which of the following are the functions of the physical layer in OSI Model?
(i) Defines protocol for flow control.
(ii) Reliable sending of data packets.
(iii) Defines electrical specifications.
(iv) Functional and procedural means of transferring data.
Codes:
(A) (iii) and (iv) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (iv) are correct.
(D) (i) and (iii) are correct.
Answer: (Wrong Question)

2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 June UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment