Search This Website

2014 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-6

51. Match the following theories with the respectively profounders:
List – I                                                                                    List – II
a. Cybernetics                                                                                     i. Charles Osgood (1916)
b. Human information processing                                           ii. Marshal C. Yovits
c. Psychological approach to message transmission                iii. Nobert Wiener (1894 – 1964)
d. General Information System                                              iv. R.L. Ackoff
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       i           ii          iv         iii
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       iii         ii          i           iv
Answer: (C)

52. Match the following:
List – I                                    List – II
a. N. Grogan                           i. Scientific & Technical Libraries
b. J. Saha                                 ii. Scientific & technical libraries; an introduction to literature
c. Nilfred Ashworth                iii. Handbook of special librarianship & information work
d. L.J. Strauss                                     iv. Special libraries and information services in India & USA
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iv         iii         i
(B)       i           ii          iv         iii
(C)       ii          i           iii         iv
(D)       iv         ii          i           iii
Answer: (A)

53. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Behaviour Science                           i. Cognitive Process of Information
b. Philosophi cal Studies                     ii. Studies on Epistomology
c. Ontology                                         iii. Information Processing in living things
d. Biological Science                          iv. Study of nature of existence
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         iii         i           ii
(B)       iii         ii          iv         i
(C)       ii          i           iii         iv
(D)       i           ii          iv         iii
Answer: (D)

54. Match the following implications with the respective laws of library science:
List – I                                                            List – II
a. Location of the library                                i. Second Law
b. Obligation of the State                               ii. Third Law
c. Publicity                                                      iii. Fifth Law
d. Strength of Library Staff                            iv. First Law
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         ii          i           iii
(B)       iv         i           ii          iii
(C)       ii          i           iii         iv
(D)       ii          iii         iv         i
Answer: (B)

55. Match the following biographical publications from India with the respective compilers:
List – I                                                                        List – II
a. India, Who’s Who                                                   i. S.P. Sen
b. Who’s Who in India                                               ii. J.S. Sharma
c. Dictionary of Indian Biography                              iii. Business Press, Mumbai
d. National Biographical Dictionary of India             iv. INFA Pub., New Delhi
Codes:
a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       ii          iii         i           iv
(D)       iv         iii         i           ii
Answer: (D)

56. Match the following for locating the information:
List – I                                                                                    List – II
a. Information on recent Nobel Prize winners                        i. Bibliographic Service
b. Current developments in Library & Information Science  ii. Indexing Services
c. Books on Economic Policies of India                                 iii. Trend Sources
d. Articles on Cloud Computing                                            iv. Digest Services
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         iii         i           ii
(B)       iii         i           iv         ii
(C)       ii          iii         iv         i
(D)       i           ii          iii         iv
Answer: (A)

57. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Principle of Osmosis                                               i. Security
b. Theory of Literary Warrants                                   ii. Sinha Committee
c. Public Libraries are stagnating pools of books        iii. Reclassification
d. Firewall                                                                   iv. Dr. S.R. Ranganathan
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         ii          iii         i
(B)       iii         iv         ii          i
(C)       iv         iii         i           ii
(D)       i           ii          iv         iii
Answer: (B)

58. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Referral                                           i. Support
b. SDI                                                             ii. Reaching out
c. Extension                                        iii. Directing
d. Reprography                                   iv. Anticipating
Codes:
a          b          c          d
(A)       iii         iv         ii          i
(B)       iv         ii          iii         i
(C)       i           iv         ii          iii
(D)       ii          iii         i           iv
Answer: (A)

59. Match the following:
List – I                                                                                    List – II
a. Similar activities are grouped                                              i. Bureaucratic System
b. Grouping activities into divisions                                       ii. Functional System
c. Integration of projects into functional system                    iii. Departmentalisation
d. Control and Supervision through hierarchy of positions    iv. Matrix structure
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         i           ii          iii
(B)       iii         ii          iv         i
(C)       i           ii          iii         iv
(D)       ii          iii         iv         i
Answer: (D)

60. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Virtua                                                          i. Veeru Technologies (KIIKM)
b. Alice                                                            ii. Infotech Consultants Pvt. Ltd.
c. Libsys                                                          iii. Softlink, Australia
d. New            Genlib                                                             iv. VTLS, Virginia
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       ii          iv         i           iii
(C)       iv         ii          iii         i
(D)       iv         iii         ii          i
Answer: (D)

2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment