2014 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-3

21. The three leadership styles identified by Koontz and others are:
i. Autocratic.
ii. Democratic.
iii. Trait approach.
iv. Free-reign.
Codes:
(A) i, ii and iii are correct.
(B) ii, iii and iv are correct.
(C) iii, iv and i are correct.
(D) i, ii and iv are correct.
Answer: (D)

22. Which of the following are not the features of ISDN?
i. Simultaneous Digital Transmission.
ii. Set of communication standards.
iii. Creates and combines packets.
iv. Program to visit web pages.
Codes:
(A) i & ii are correct.
(B) ii & iii are correct.
(C) iii & iv are correct.
(D) i & iv are correct.
Answer: (C)

23. Which of the following facilitate formal communication on the web?
i. Wikis.
ii. Chat.
iii. RSS feeds.
iv. Split screens.
Codes:
(A) i & ii are correct.
(B) ii &iii are correct.
(C) i & iii are correct.
(D) iii & iv are correct.
Answer: (C)

24. Semantic Web is based on which of the following:
i. RDF.
ii. Ontologies.
iii. URL.
iv. Cloud seeding.
Codes:
(A) i, ii & iii are correct.
(B) ii, iii & iv are correct.
(C) i, iii & iv are correct.
(D) i, ii & iv are correct.
Answer: (A)

25. Which of the following are not web 2.0 Tools?
i. Ontologies.
ii. Facebook.
iii. Intelligent Web.
iv. RSS Feeds.
Codes:
(A) i & ii are correct.
(B) i & iii are correct.
(C) ii & iii are correct.
(D) iii & iv are correct.
Answer: (B)

26. Who are associated with the development of OSI Model?
i. Charles Buchman.
ii. ISO.
iii. MIT, USA.
iv. UCLA, California.
Codes:
(A) i and iv are correct.
(B) i and iii are correct.
(C) i and ii are correct.
(D) ii and iii are correct.
Answer: (C)

27. Which of the following source(s) you refer to get information on old name for ‘Zaire’?
i. Encyclopaedias.
ii. Yearbooks.
iii. Gazetteers.
iv. Directories.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (i), (ii) and (iii) are correct.
(C) (i) and (iii) are correct.
(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.
Answer: (C)

28. The objectives of Empowered Committee under the chairmanship of D.P. Chattopadhyay submitted in 1986 were:
i. To find out the implications of recommendations of NIP 1986.
ii. To recommend decision points for Government regarding libraries.
iii. To initiate a national commission on libraries.
iv. To develop a system of national libraries.
Codes:
(A) i and ii
(B) i, ii and iii
(C) ii and iv
(D) iii and iv
Answer: (Wrong Question)

29. Which of the following are plagiarism detection software?
(i) Turnitin.
(ii) Ithenticate.
(iii) Tulips.
(iv) Veri Guide.
Codes:
(A) (i) and (ii)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (i), (ii) and (iv)
(D) (ii) and (iii)
Answer: (C)

30. Which of the following methods are adopted for offering information literacy?
i. Stand alone course.
ii. Integrated with curriculum.
iii. Online course.
iv. Internship.
Codes:
(A) i and ii
(B) i, ii and iii
(C) ii and iv
(D) i, ii and iv
Answer: (B)


2014 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5 | Page-6 | Page-7 | Page-8

No comments:

Post a Comment