Search This Website

2014 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-5

41. Arrange the following steps in Flow- Chart in order:
i. Modularity.
ii. Data Structure.
iii. Identifying problems into sub problems.
iv. Loops and Termination of loops.
Codes:
(A) iii, iv, i, ii
(B) iii, ii, iv, i
(C) ii, iii, iv, i
(D) iv, ii, i, iii
Answer: (B)

42. Arrange the following libraries according to their year of origin:
i. Asiatic Society Library, Bombay.
ii. Connemara Public Library, Madras.
iii. Delhi Public Library, Delhi.
iv. National Library of India, Calcutta.
Codes:
(A) i, ii, iv, iii
(B) i, iii, iv, ii
(C) ii, iv, iii, i
(D) iv, iii, ii, i
Answer: (A)

43. Arrange the following according to their year of origin:
i. Bowker Annual.
ii. Europa World Yearbook.
iii. India; a reference annual.
iv. Stateman’s yearbook.
Codes:
(A) iv, i, ii, iii
(B) i, ii, iv, iii
(C) iv, iii, i, ii
(D) ii, i, iv, iii
Answer: (A)

44. Arrange the following in the order of development:
i. GML.
ii. Hypermedia.
iii. SGML.
iv. Memex.
Codes:
(A) i, ii, iii, iv
(B) iv, ii, i, iii
(C) ii, iii, iv, i
(D) iii, ii, i, iv
Answer: (B)

45. Arrange in sequence the following committees workshop in order of their year of constitution:
i. UGC Committee for Development of University and College Libraries (S.R. Ranganathan).
ii. UGC Committee on National Network System for University Libraries (Dr. Yashpal).
iii. UGC Review Committee on Library Science (S.R. Ranganathan).
iv. UGC Workshop on Standards for College Libraries.
Codes:
(A) iii, iv, i, ii
(B) iii, ii, i, iv
(C) i, iii, iv, ii
(D) i, ii, iv, iii
Answer: (C)

46. Match the following tools used in Total Quality Management:
List – I
List – II
a. Statistical Quality Control
i. Conformance and Maintain sticks
b. Check Sheets
ii. To identify relationship between problem and cause
c. Pareto Charts
iii. Checking variables
d. Fishbone diagram
iv. To identify intensity of problem
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          i           iv         iii
(B)       iii         i           iv         ii
(C)       i           iii         ii          iv
(D)       iv         i           iii         ii
Answer: (B)

47. Match the following:
List – I (Hypothesis)                                       List – II (Characteristics)
a. Null                                                                         i. Statement of expectations
b. Working (Directional)                                 ii. Relational propositions
c. Explanatory                                                 iii. No relation between variables
d. Descriptive                                                  iv. Existence of variables
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iv         ii          iii
(B)       iii         iv         ii          i
(C)       iii         ii          i           iv
(D)       iii         i           ii          iv
Answer: (D)

48. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Theory of Hygiene & Motivation                           i. Likerts
b. Maturity Theory                                                      ii. Vroom and Lawler
c. Expectancy Theory                                                             iii. Herzberg
d. Analysis Theory                                                      iv. Argyris
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       iii         iv         ii          i
(C)       ii          i           iii         iv
(D)       iv         i           ii          iii
Answer: (B)

49. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Harrold Koontz                                           i. MBO
b. Rensis Likert                                               ii. Three leadership styles
c. Peter Drucker                                              iii. Four systems management
d. George Haber                                             iv. Problem solving Vs. Decision making
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       iv         iii         ii          i
(D)       ii          iii         i           iv
Answer: (D)

50. Match the following:
List – I                                                                                                            List – II
a. Information Literacy Competency Standards for Higher Education         i. IFLA
b. Seven Pillars of Information literacy                                                          ii. CAUL
c. Guidelines on Information Literacy for Life Long Learning                     iii. ACRL
d. Information Literacy Working Group                                                        iv. SCONUL
Codes:
a          b          c          d
(A)       iii         iv         i           ii
(B)       iv         ii          iii         i
(C)       iii         i           ii          iv
(D)       ii          iii         i           iv
Answer: (A)

2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment