2014 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-4

31. Which of the following are direct methods of user study?
i. Reading habits.
ii. Analysis of library records.
iii. Service preferences.
iv. User needs.
Codes:
(A) ii & iii
(B) ii & iv
(C) i & iv
(D) iii & iv
Answer: (C)

32. Which of the following are the steps in operational research process?
i. Construction of mathematical model.
ii. Deriving solution from the model.
iii. Graphic representation of work on a time scale.
iv. Developing network diagram showing interrelationships.
Codes:
(A) i and ii are correct.
(B) ii and iii are correct.
(C) iii and iv are correct.
(D) iv and i are correct.
Answer: (A)

33. Which of the following are statistical programming software?
i. GAUSS.
ii. SAS.
iii. SPSS.
iv. SLIM.
Codes:
(A) i, iii and iv
(B) i, ii and iii
(C) i, ii and iv
(D) ii, iii and iv
Answer: (B)

34. Which of the following organizations are involved in providing translation services in India?
i. NISCAIR.
ii. National Library of India.
iii. IASLIC.
iv IATLIS.
Codes:
(A) ii and iv are correct.
(B) ii and iii are correct.
(C) i and iv are correct.
(D) i and iii are correct.
Answer: (D)

35. Which of the following are International Referral Centres for Scholarly Information?
i. DARE.
ii. INFOTERRA.
iii. International Referral Network.
iv. Information Referral.
Codes:
(A) ii & iv are correct.
(B) i & iv are correct.
(C) i & ii are correct.
(D) ii & iii are correct.
Answer: (C)

36. Which of the following are the works related to IFLA’s Committee on Freedom of Access to Information and Freedom of Expression (FAIFE)?
i. Publish reports, participate in national and international conferences and organize workshops.
ii. Monitor the state of intellectual freedom within the library community world-wide and publish newsletters and online news.
iii. Respond to violations of free access to information and freedom of expression and make press releases.
iv. Cross-association activities, to bring participants together.
Codes:
(A) i, iii and iv are correct.
(B) ii, iii and iv are correct.
(C) i, ii and iv are correct.
(D) i, ii and iii are correct.
Answer: (D)

37. Shannon’s model of information theory is criticized for which of the following reasons?
i. Concern on semantic issues.
ii. Engineering bias.
iii. Concern for technical transmission.
iv. Emphasis on effectiveness.
Codes:
(A) i and ii are correct.
(B) ii and iii are correct.
(C) iii and iv are correct.
(D) i and iii are correct.
Answer: (B)

38. Arrange the following Library Acts according to their year of enactment:
i. Uttarakhand.
ii. Orissa.
iii. Manipur.
iv. Goa.
Codes:
(A) iv, i, ii, iii
(B) i, ii, iii, iv
(C) iii, iv, ii, i
(D) ii, iii, i, iv
Answer: (C)

39. Arrange the following stages of knowledge representation in order:
i. Gather data.
ii. Knowledge database.
iii. Codification.
iv. Content mapping.
Codes:
(A) iv, iii, i, ii
(B) iii, i, iv, ii
(C) ii, iv, i, iii
(D) i, iii, ii, iv
Answer: (D)

40. Arrange the following according to their year of emergence:
i. ERNET.
ii. NICNET.
iii. C-DOT.
iv. C-DAC.
Codes:
(A) ii, iii, i, iv
(B) iii, ii, iv, i
(C) iv, ii, iii, i
(D) i, iv, iii, ii
Answer: (A)

2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2014 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment