2015 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-1

The solved question paper-II of 2015 Dec. UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE). The answer keys of the paper-2 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC.

1. The Class index entries which are derived from the class number of a document in classified catalogue are based upon:
(A) Unsought link
(B) Missing link
(C) False link
(D) Sought link
Answer: (D)

2. Mode of formation of subject ‘Oceanography’ is:
(A) Distillation
(B) Cluster
(C) Agglomeration
(D) Loose Assemblage
Answer: (B)

3.Half lifein Information Science relates to:
(A) Rate of obsolescence
(B) Rate of growth
(C) Degree of scatter
(D) Information explosion
Answer: (A)

4. As per Indian Copyright Law Copyright Law, Copyright is granted for (Literary Work):
(A) Fifty years after the book is published
(B) Fifty years after the death of the author
(C) Sixty years after the book is published
(D) Sixty years after the death of the author
Answer: (D)

5. Who chaired the Committee set up in October 1984 to formulate the ‘National Policy for Library and Information System’ constituted by the Dept. of Culture, Govt. of India?
(A) Dr. S.R.Ranganathan
(B) Dr. C.D. Deshmukh
(C) B.S.Kesavan
(D) Prof. D.P. Chattopadhya
Answer: (D)

6. Ratnasagar, Ratnaranjaka and Ratnodadhi Library buildings were the part of:
(A) Vikramashila Learning Centre
(B) Takshashila Learning Centre
(C) Nalanda Learning Centre
(D) Vallabhi Learning Centre
Answer: (C)

7. What type of information sources are Almanacs?
(A) Ready Reference
(B) Dictionary
(C) Directory
(D) Bibliographics
Answer: (A)

8. Which of the following is not an essential feature of an e-book?
(A) Mostly cost effective
(B) Scope for online purchase
(C) Search information at ease
(D) Access at slow pace
Answer: (D)

9. A database contains 100 records on a particular topic. A search was conducted and 80 records were retrieved. Of the 80 records retrieved, 60 were relevant. What is the recall?
(A) 60
(B) 75
(C) 45
(D) 80
Answer: (A)

10. Who was the teacher of S.R. Ranganathan at London?
(A) J.D. Brown
(B) A. Panizzi
(C) W.B.C. Sayers
(D) Melvil Dewey
Answer: (C)

2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment