Search This Website

2015 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-5

41. Assertion (A): Open Access Publication Model involves zero cost.
Reason (R): Open Access increases the visibility of the publication as they are available to the users for free.
Codes:
(A) Both (A) and (R) true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

42. Assertion (A): Controlled Vocabulary based on indexing requires intellectual ability to assign keywords to the thought contents of the document in such a way that these selected items could effectively represent the contents.
Reason (R): Retrieval System based on Natural Language based indexing such Google gives maximum precision.
Codes:
(A) Both (A) and (R) true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

43.  Assertion (A): Buying e-Journals are advantageous to a library as Librarians do not have to follow up the missing issues.
Reason (R): Perpetual access takes care of missing issues.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

44.  Assertion (A): The product of the relative frequency of occurrence of a word and its rank is equal to a constant.
Reason (R): The above statement is known as Bradford’s Law of scattering.
Codes:
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C). Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

45. Assertion (A): Most of the institutions around the world use “impact factors” for measuring institutional productivity.
Reason (R): All the articles published in an “impact factor” journal will be of equal quality.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C). (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage (Question No. 46-50).
The vital role played by information and communication technologies in the development of digital environment revolutionized the way libraries handle information for centuries. The ICTs offer  increased efficiency in terms of time, human resources and cost; improved quality of information ; greater flexibility and responsiveness, increased access and sharing; enhanced degree of user interaction to specific information, review and modify the needs as per the situation. More specifically the internet takes firm roots in information storage, processing and dissemination and provides global access. The users prefer the ease of use, portability, affordability and access to a wide range of subjects on the net over the rule bound library environment. However, on the other hand electronic environment is not rosy as it appears to be. The major issue is content organization. The information is poorly structured on the libraries have successful methods for information processing and retrieval. The content mapping semantic web and ontology are under experimental stages for the purpose of effective organization and retrieval of web resources. Hence, users are apparently in need of librarians to assist them to access pertinent and precise information.. Therefore it is high time for library professionals to remodel themselves and act as aggregators and knowledge managers through web based services tailor-made to use the information requirements. In this context Six Sigma applications have an immense value.
Service is the ability of an organization to constantly and consistently exceed the customer’s expectations. Improving consumer services in libraries involves making a commitment to assess users’ needs and developing action plans that implement user friendly processes. LICs are implementing the same through user studies or surveys to ascertain the level of user satisfaction, seek their opinions and suggestions and improve their service base based on the findings. However they are not documenting the policies, processes, procedures and important tools of this programmes. Further, they don’t have a mechanism to identify the latent and dormant users and their needs. This shows there is a necessity to apply proved management techniques like Six Sigma to analyse the current service programmes and to suggest for their improvement. It is a fact that there is vast difference between the desired and the perceived information needs of library users. The traditional metrics have limitations and hence adoption of Six Sigma is useful as it measures quality capability. 

46. What is the impact of ICTs on Library and Information Centres?
(A) All libraries are digitized.
(B) Increased manpower.
(C) Improved Finances.
(D)  Enhanced information access and sharing.
Answer: (D)

47.  What is the user’s preference in networked environment?
(A)  Exhaustive information
(B) Access to diversified information at ease.
(C) Cost effective information.
(D) Both (A) and (C)
Answer: (B)

48. Why do the user needs assistance from the librarian to access information on the Web?
(A) Semantically connected
(B) Ontologically structured
(C) Poorly structured
(D) Inaccurate information
Answer: (C)

49. What is to be done to improve customer service in Library and Information Centres?
(A) Assess user needs.
(B) User friendly processes
(C) Strategic policies.
(D) Both (A) and (B)
Answer: (D)

50. How Six Sigma does lead to quality service in libraries?
(A) Assess the quality of services.
(B) Perceives user needs.
(C) Suggests tools and techniques to organize data
(D) Provides tailor made services.
Answer: (A)

2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment