Search This Website

2015 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-2

11. The seven basic tools for quality control was advocated by:
(A) Joseph Jurnan
(B) Phillip Koder
(C) Kauro Ishikawa
(D) C.A. Cutter
Answer: (C)

12. Which layer of ‘OSI’ Model occurs between ‘Network’ and ‘Physical’?
(A) Data Link
(B) Transport
(C) Session
(D) Presentation
Answer: (A)

13. ‘Network Twenty (20)’ is represented in binary digit as:
(A) 00111100
(B) 00001010
(C) 0001110
(D) 00010100
Answer: (D)

14. Action research is:
(A) An applied research
(B) A Longitudinal research
(C) A research carried out to solve immediate problem
(D) Simulative research
Answer: (C)

15. Lotka’s Law relates to:
(A) Scattering of Periodicals
(B) Obsolescence of Literature
(C) Seepage of Information
(D) Scientific productivity
Answer: (D)

16. According to Dr. S.R. Ranganathan ‘Library Civics and Hygiene’ means:
(A)  Library behaviour
(B) Library layout
(C) Physique of Book
(D) Care of Book
Answer: (C)

17. Which of the following are not the Working Groups under National Mission on Libraries?
(a) National Census of Libraries, Content Creation and Community Information Centres.
(b) Setting up of National Virtual Library, Networking and ICT Applications in Libraries.
(c) Library and Information Science Research, Development and Accreditation.
(d) Upgradation of the Existing Academic Libraries, University and Research Libraries.
Codes:
(A)  (a), (d) are correct
(B) (a), (b), (d) are correct
(C) (b), (c), (d) are correct
(D) (a), (c) are correct
Answer: (C)

18. Which of the following are true about publication element of ISBN?
(a) Variable Length.
(b) Upto 5 digits.
(c) Fixed length.
(d) Upto 6 digits.
Codes:
(A) (a), (d) are correct
(B) (a), (b), (d) are correct
(C) (b),(c), (d) are correct
(D) (a), (c) are correct
Answer: (A)

19. Which of the following are uses of work analysis?
(a) Simplifying the procedures.
(b) Line of authority.
(c) Improvement in various processes.
(d) Unity of Command.
Codes:
(A)  (b), (d) are correct
(B) (a), (b), (c) are correct
(C) (a), (d) are correct
(D) (a), (c) are correct
Answer: (D)

20. Which of the following are Impact Printers?
(a) Inkjet.
(b) Line.
(c) Dot matrix.
(d) Laser.
Codes:
(A) (b), (c) are correct
(B) (a), (b), (c) are correct
(C) (a), (d) are correct
(D) (c), (d) are correct
Answer: (A)

2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment