2015 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Arrange the following Public libraries Acts according their year of enactment:
(a) Maharashtra Public Libraries Act.
(b) Karnataka Public Libraries Act.
(c) Odisha Public Libraries Act.
(d) Mizoram Public Libraries Act.
Code:
(A) (c), (a) (b), (d)
(B) (b), (a) (c), (d)
(C) (a), (b) (d), (c)
(D) (b), (a) (d), (c)
Answer: (D)

32. Identify the correct sequence according to the year of first publication:
(A) Library and Information Science Abstract, Biological Abstract, Chemical Abstract.
(B) Chemical Abstract, Biological Abstract, Library and Information Science Abstract.
(A) Biological Abstract, Chemical Abstract, Library and Information Science Abstract.
(A) Chemical Abstract, Library and Information Science Abstract, Biological Abstract.
Answer: (B)

33. Arrange the following publications of S. R. Ranganathan in their year of first publication:
(a) Reference Service.
(b) Colon Classification.
(c) Five Laws of Library Science.
(d) Prolegomena to Library Classification.
Codes:
(A)  (c), (a),  (b),  (d) 
(B)  (a), (b),  (d),  (c)
(C)  (c), (b),  (d),  (a)
(D)  (b), (c),  (a),  (d)
Answer: (C)

34. Match the following
List-I
List-II
(a)  Indcat
(i) Access for e-resources
(b) Shodhganga
(ii) Digital Library Consortium
(c) N-List
(iii)Indian ETD repository
(d) UGC Infonet
(iv) Online Union Catalogue for Indian Universities
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(B)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)
(C)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(D)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
Answer: (D)

35.  Match the following
                     List-I
                     List-II
(a)  Rules for Dictionary Catalogue
(i) S.R.Ranganathan
(b)  PMEST
(ii) Kaiser
(c)  Systematic Indexing
(iii) Cutter
(d)  Nested Phrase Indexing System
(iv) T.C Carven
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(i)
(ii)
(iv)
(B)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(C)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)
(D)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
Answer: (A)

36. Match the following
                   List-I
                   List-II
(a)  Likert Type
(i)  Test of significance of the difference between variables
(b)  Chi-square
(ii) Test of Measurement
(c)  ANOVA
(iii) Summation Scale
(d)  Test of Validity
(iv) Test of significance
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(D)
(iii)
(i)
(ii)
(iv)
Answer: (B)

37.  Match the following
                   List-I
                   List-II
(a)  Turnitin
(i) Electronic Resource Management Software
(b)  Drupal
(ii) Usage Statistics Software
(c)  CORAL
(iii) Anti-plagiarism Software
(d)  SUSHI
(iv) Content Management Software
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(B)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(C)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(D)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
Answer: (D)

38.  Match the following
                   List-I
                   List-II
(a) Nadir to Ascendent
(i)  Verification phase
(b) Ascendent to zenith
 (ii) Deductive phase
(c) Zenith to Descendent
(iii) Hypothesing phase
(d) Descendent to Nadir
(iv) Empirical phase
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
(B)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(C)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(D)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)
Answer: (B)

39. Match the following Intellectual Property Rights Act of India with the year of their enactment
                   List-I
                   List-II
(a)  The Design Act
(i)  1970
(b)  The Copyright Act
(ii) 1958
(c)  The Trade and Merchandise Mark Act
(iii) 1911
(d)  The Patents Act
(iv)  1957
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(B)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(C)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
(D)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
Answer: (D)

40. Assertion (A): Inter-library loan services are still a necessity in the information explosion regime.
Reason (R): None of the libraries are self sufficient with respect to their holding.
Codes:
(A) Both (A) and (R) true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (A)

2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2015 December UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment