Search This Website

2015 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-1

The solved question paper-III of 2015 Dec UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE), so sometimes people used to call UGC NET as CBSE NET. However, NET exam should be called as UGC NET instead of CBSE NET. The answer keys of the paper-3 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC after grievances.

1. Digital collection developed for capturing the intellectual output of a single or multi institution is called as:
(A) Digital Library
(B) Digital Archive
(C) Digital Repository
(D) Digital Publishing
Answer: (C)

2. INFLIBNET initiative for “Integrated e-content ports: Gateway to All Learners” is named as:
(A) e-PG Pathshala
(B) IR @ INFLIBNET
(C) INFOPORT
(D) e-Acharya
Answer: (D)

3. Intellectual Literacy Day is celebrated on:
(A) 8th July
(B) 9th August
(C) 8th September
(D) 18th September
Answer: (C)

4. SCONUL stands for:
(A) The Council of National and University Libraries
(B) Scientific National University Libraries
(C) The Scientific Conference on National and University Libraries
(D) The Standing Conference on National and University Libraries
Answer: (D)

5. The key factor that enforces uniformity throughout retrieval system is:
(A) Controlled vocabulary
(B) Search strategy
(C) User profile
(D) Database
Answer: (A)

6. Which of the following is not an example of non-random sampling?
(A) Snowball Sampling
(B) Convenience Sampling
(C) Quota and Purposive Sampling
(D) Census
Answer: (D)

7. According to S. R. Ranganathan, the reference service aimed at freshman is called:
(A) General Help to General Reader
(B) Short Range Reference Service
(C) Long Range Reference Service
(D) Initiation
Answer: (D)

8. Which one of the following is the implementing agency for “capacity building” activity of National Mission on Libraries?
(A) Delhi Public Library
(B) Raja Ram Mohan Roy Library Foundation
(C) National Library of India
(D) Documentation, Research and Training Centre
Answer: (B)

9. When an author has not registered his / her work under copyright but legally proceeded over dispute of ownership. What is the validity of ownership?
(A) No ownership without Registration
(B) It may not be legally tenable
(C) Ownership is automatic
(D) Both (A) and (B) are correct
Answer: (C)

10. “Guide for the Preparation and Publication of Abstracts” was published by
(A) IFLA
(B) FID
(C) OCLC
(D) UNESCO
Answer: (D)

2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment