Search This Website

2015 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-7

61.  Assertion (A): Five Laws of Library Science are the normative principles that are capable of countering any problem faced by the Librarians.
Reason (R): Normative principles are the only considered to be the correct way of doing something, but also determines norms or standards in day-today library practice.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

62.  Assertion (A): A recent feature that have been incorporated to Integrated Library Management Software is self-checking or self-issue of books option in the circulation module using RFID technology.
Reason (R): Application of RFID technology is economically viable and suitable to all types of libraries.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) (A) is true, and (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

63.  Assertion (A): POP is the main internet standard for electronic mail transmission.
Reason (R): The Post Office Protocol (POP) is a protocol used by local e-mail clients to retrieve e-mail from a remote server over TCP/IP connection.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

64.  Assertion (A): Institutional Repositories (IRs) no more remain an inaccessible resource for the contemporary researchers as they not only open up their scholarly output to the entire world, but also maximized their visibility and impact of these outputs.
Reason (R): Repositories adhere to an international agreed set of technical standards by which they pose the metadata of each item and their contents on the Web and as such are interoperable.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

65.  Assertion (A): An example for an array of geographical divisions can be Asia, India, Bihar, Patna.
Reason (R): An Array is a series of coordinate sub-divisions which are obtained by dividing a class or division according to a single characteristics.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, and (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

66.  Assertion (A): Increased access to digital documents led to substantial increase in Plagarism.
Reason (R): Most of the people are ignorant of the procedures in citing the digital documents.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, and (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

67.  Assertion (A): Information reflects the synergic combination of medium and message.
Reason (R): There is no difference between conduit and content.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, and (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

68.  Assertion (A): The Library users have easy and more access to information in networked environment than in print environment.
Reason (R): There is no distortion from barriers to communication process in networked environment.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

69.  Assertion (A): UDC is more suitable for special libraries compared to DDC scheme of classification.
Reason (R): UDC can better accommodate new complex subjects compared to DDC.
Codes:        
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

70.  Assertion (A): In DDC only ‘Add to’ device provide an opportunity to expand a given number.
Reason (R): DDC is a purely enumerative scheme of classification without synthetic features.
Codes:        
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment