2015 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-3

21. Page Maker is an example of:
(A) Operating System
(B) Electronic Spread Sheet
(C) Geometrical Software
(D) Publishing Software
Answer: (D)

22. Which of the following are the Special Auxiliaries of Universal Decimal Classification (Medium Edition 1993)?
(a) Point of view .00
(b) Materials -03
(c) Point-not series .1/.9
(d) Hyphen series -1/-9
Codes:
(A) (a) and (d) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (C)

23. Which of the following are linear models of communication?
(a) Dance’s Helical model.
(b) Lasswell model.
(c) W. Schramm’s Interactive model.
(d) Becker’s Mosaic model.
Codes
(A) (a) and (c) are correct
(B) (c) and (d) are correct
(C) (b) and (c) are correct
(D) (a) and (d) are correct
Answer: (C)

24. A copyright law usually aims at the following features:
(a) Stimulate creative authorship.
(b) Public availability of intellectual works.
(c) Freedom of access to information.
(d) Profit making by publishers.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (b) and (d) are correct
(D) (a), (b) and (c) are correct
Answer: (A)

25.  By 2002, which of the following states have enacted their respective Public Libraries Acts?
(a) Haryana.
(b) Uttar Pradesh.
(c) Mizoram.
(d) Rajasthan.
Codes:
(A) (a) and (c) are correct
(B) (a), (b) and (c) are correct
(C) (b) and (d) are correct
(D) (c) and (d) are correct
Answer: (A)

26.  Which of the following types of publications are excluded in INB?
(a) Maps.
(b) First issue of Periodical.
(c) Newspapers.
(d) Books in regional languages.
Codes:
(A) (b) and (c) are correct
(B) (c) and (d) are correct
(C) (a) and (c) are correct
(D) (d) and (a) are correct
Answer: (C)

27.  Which of the following are the elements of marketing mix?
(a) Selling.
(b) Place.
(c) Purchasing.
(d) Product.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (D)

28.  ALA’s newly labeled Public Awareness Campaign “Libraries Transform” launched by ALA President Sari Feldman aims to focus on:
(a) The critical role the Public Libraries play in digital age;
(b) The change of perception that libraries are just quiet places to do research, find book and read;
(c) Transforming the lives of all through education and life-long learning;
(d) To determine the role of school, academic and special libraries;
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (a), (b) and (d) are correct
(C) (b), (c) and (d) are correct
(D) (a), (c) and (d) are correct
Answer: (A)

29.  Which of the following are the synthetic features of ‘Dewey Decimal classification’?
(a) Relative Index.
(b) Enumeration of Schedules.
(c) Tables.
(d) Add to instruction.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a), (c) and (d) are correct
Answer: (C)

30.  Which of the following are the management theories related to motivation?
(a) Maslow Theory of Needs.
(b) Drucker Theory.
(c) McGregor Theory of X and Y.
(d) Fayol Theory.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (b) and (d) are correct
(D) (a), (c) and (d) are correct
Answer: (A)


2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5 | Page-6 | Page-7 | Page-8

No comments:

Post a Comment