2015 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-5

41.  Arrange in sequence the following repository libraries according to their year of establishment:
(a) Connemara Public Library, Chennai.
(b) Delhi Public Library, Delhi.
(c) Asiatic Society Library, Mumbai.
(d) Central Reference Library, Kolkata.
Codes:
(A) (d), (a), (c) and (b)
(B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (b), (d), (a) and (c)
(D) (c), (a), (b) and (d)
Answer: (D)

42.  Arrange the following Catalogue Codes according to their first publication year:
(A) CCC, AA code, ALA code, AACR-I.
(B) ALA code, CCC, AA code, AACR-I.
(C) AA code, ALA code, CCC, AACR-I.
(D) AACR-I, CCC, AA code, ALA code.
Answer: (C)

43.  Arrange in sequence the steps involved in Browne Charging Procedure:
(a) Stamping the date slip.
(b) Identification of borrower.
(c) Slipping the book card in reader’s ticket.
(d) Arrange cards in juxta position.
Codes:
(A) (a), (d), (b) and (c)
(B) (b), (c), (a) and (d)
(C) (c), (b), (d) and (a)
(D) (d), (a), (c) and (b)
Answer: (B)

44.  Arrange in sequence the following E-Journal Consortia in India according to their year of establishment:
(a) National Knowledge Resource Consortium.
(b) IIM Library Consortium.
(c) Consortium for e-Resources in Agriculture.
(d) INDEST-AICTE Consortium.
Codes:
(A) (c), (a), (d) and (b)
(B) (a), (d), (b) and (c)
(C) (b), (d), (c) and (a)
(D) (d), (b), (a) and (c)
Answer: (C)

45.  Match the following:

List- I

List-II
(a)
Protocols
(i)
Work Station
(b)
Device Drivers
(ii)
Electronic/Radio Signals
(c)
Node
(iii)
Manage Network Services
(d)
Transmission Media
(iv)
Language that allow computers to communicate
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
(B)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(C)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
(D)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)
Answer: (A)

46.  Match the following:

List- I

List-II
(a)
Bus
(i)
Nodes connected to hub
(b)
Star
(ii)
Each node connects to every other
(c)
Ring              
(iii)
Nodes connected to backbone
(d)
Mesh
(iv)
Each node connected to the next
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(ii)
(iii)
(i)
(B)
(iii)
(i)
(ii)
(iv)
(C)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(D)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
Answer: (C)

47.  Match the following:

List- I

List-II
(a)
Readers Advisory Service
(i)
Market Survey Report
(b)
Referral Service
(ii)
Preparation of Trend Report
(c)
Review Service
(iii)
Helping reader in selection of right book
(d)
Digest Service
(iv)
Directing the user to the source of information
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(B)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(C)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(D)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
Answer: (D)

48.  Match the following organizations with their contribution to information literacy:

List- I

List-II
(a)
CILIP
(i)
Information Literacy Model of Eight Competencies
(b)
SCONUL
(ii)
Guidelines for Information Literacy for Life Long Learning
(c)
ACRL
(iii)
Information literacy Competency Standards for Higher Education
(d)
IFLA
(iv)
Seven Pillars of Information Literacy
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(B)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)
(C)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(D)
(ii)
(iv)
(iii)
(i)
Answer: (B)

49.  Match the following Information Seeking Behaviour models with corresponding theories:

List- I

List-II
(a)
Wilson Model of ISB
(i)
Tailored to Electronic Environment-the process consists of eight sub-processes
(b)
Derrin’s Model of ISB
(ii)
Association of feelings, thoughts and actions but not cognitive
(c)
Kuhlthous Model of ISB
(iii)
Sense making approach-based on situation, gap and outcome-three key elements
(d)
Marchioninis ISB Model
(iv)
Three fold view on information seeking context, system and information sources
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(B)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
(C)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(D)
(ii)
(iv)
(iii)
(i)
Answer: (A)

50.  Match the following:

List- I

List-II
(a)
Descriptive Research
(i)
Critical evaluation of available facts or information
(b)
Applied Research
(ii)
Surveys and fact finding enquiries
(c)
Empirical research
(iii)
Relies on experience or observation alone
(d)
Analytical research
(iv)
Finding a solution to an immediate social problem
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(B)
(ii)
(iv)
(iii)
(i)
(C)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
(D)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)
Answer: (B)

2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment