Search This Website

2015 December UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-6

51.  Match the following:

List- I

List-II
(a)
Day book system
(i)
Each per book
(b)
Ledger system
(ii)
Browne system
(c)
One card
(iii)
Note down transactions
(d)
Two card system
(iv)
One page per borrower
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(D)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
Answer: (B)

52.  Match the following:

List- I

List-II
(a)
Nominal Data
(i)
Level of satisfaction regarding library facilities
(b)
Ordinal data
(ii)
Frequency of use of internet by different user groups
(c)
Interval Data
(iii)
Ranking of library services by users
(d)
Ratio
(iv)
Gender details of library users
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
(B)
(iv)
(ii)
(i)
(iii)
(C)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(D)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
Answer: (D)

53.  Match the following:

List- I

List-II

(Commissions)

(opinions)
(a)
D.S Kothari Commission
(i)
It is right and proper that university should provide great libraries
(b)
Radhakrishnan Commission
(ii)
Electronic/Radio Signals
(c)
Calcutta Commission
(iii)
Nothing could be more damaging to a department than neglecting its library
(d)
Truman’s Commission
(iv)
The library is the heart of university work
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
(B)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(C)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
(D)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)
Answer: (B)

54.  Match the following:

List- I

List-II
(a)
Books in print
(i)
Prouest
(b)
The stateman’s year book
(ii)
Microsoft
(c)
Ulrich’s International Periodical Directory
(iii)
Palgrave Mac Millan
(d)
Encarta Encyclopedia
(iv)
R.R Bowker
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(D)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
Answer: (D)

55.  Match the following:

List- I

List-II
(a)
Statistical Analysis
(i)
Pitcharard
(b)
Statistical Bibliography
(ii)
S.R Ranganathan
(c)
Librametry
(iii)
E.W. Hume
(d)
Bibliometrics
(iv)
Francil Cole
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(D)
(iii)
(iii)
(i)
(iv)
Answer: (A)

56.  Match the following:

List- I

List-II
(a)
F.Rider
(i)
FRBR
(b)
E.J Coates
(ii)
Citation Indexing
(c)
IFLA
(iii)
International classification
(d)
Eugene Garfield
(iv)
BTI Indexing
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(B)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(C)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(D)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
Answer: (A)

57.  Match the following:

List- I

List-II
(a)
Browne
(i)
OCLC
(b)
SWOT analysis
(ii)
Digital Library Software
(c)
Worldcat
(iii)
Charging System
(d)
Greenstone
(iv)
Management Practice
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(i)
(iii)
(ii)
(B)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
(C)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(D)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)
Answer: (C)

58.  Match the following:

List- I

List-II
(a)
Cumulative Books in Print
(i)
Bibliography of Periodicals
(b)
Ulrich International Periodical Directory
(ii)
Trade bibliography
(c)
World of Learning
(iii)
Bibliographical source
(d)
Who’s Who in India
(iv)
Directory
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(B)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(C)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(D)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
Answer: (A)

59.  Match the following:

List- I

List-II
(a)
Bibliographic service
(i)
E-mail to user with links to latest e-journals
(b)
Alert service
(ii)
Translated copy of a document
(c)
Condensation service
(iii)
Compilation of audio records by a singer
(d)
Support service
(iv)
Abstracting selected and analysed information
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(i)
(iii)
(ii)
(B)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(C)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
(D)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
Answer: (D)

60.  Assertion (A): LIS professionals are ultimately bestowed with the responsibility of building the image of the person.
Reason (R): The measure of the image is the service they render and not their financial gains.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2015 December UGC NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment