2015 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-5

41. Assertion (A): While using OPAC user need to have some understanding of inverted files and search strategies.
Reason (R): Online catalogues place the responsibilities for a search strategy on the user.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

42. Assertion (A): Median is simply the middle value when the data have been arranged in an ascending or descending order.
Reason (R): Median refers to the middle value in a distribution.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

43. Assertion (A): Open access publication model involves zero cost.
Reason (R): Open access increases the visibility of the publication, as they are available to the users for free access.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

44. Assertion (A): Questionnaire is often used in surveys as the primary data collection tool.
Reason (R): Questionnaire prevents personal contact respondents.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

45. Assertion (A): When the data is skewed, the arithmetic mean calculated is misleading.
Reason (R): Even when the data is skewed, the arithmetic mean gives some valuable information but needs to be interpreted in right manner.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and(R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage (Question nos. 46-50)
In British Columbia (B.C) there are no public libraries on reserve, and the libraries that do exist on reserve are generally small, underfunded band council collections, and band school libraries. In Ontario, the provincial government contributes to the development of public libraries in First Nations Communities. However in 2001-2002, only 52 of 141 First Nation libraries in Ontario received operating grants, and because the operating grants are based on population size many small communities are underfunded. Among First Nations Communities, libraries are not always a priority when there are pressing needs in the areas of rights and title claims, infrastructure, education, and health. A First Nations library worker explains: “We need all our money to fund our land claims. If we don’t have land, we don’t have community. If we don’t have community, we don’t need a library.”
The Library Services for Saskatchewan’s Aboriginal Peoples Committee is composed of Aboriginal and public sector representatives who meet six times a year to advise on the implementation of the recommendations.
Public libraries in urban centres tend not to differentiate between Aboriginal people and the general population. As a consequence urban Aboriginal peoples are often not well served. There are exceptions, such as the Albert Library branch of the Regina Public Library and the Spadina branch of the Toronto Public that work.

46. Which of the following reflects the position of libraries in British Columbia?
(A) There are no libraries on reserve.
(B) Public libraries on reserve are underfunded.
(C) Band school libraries exist on reserve.
(D) There are 141 First Nations libraries.
Answer: (C)

47. In Ontario in 2001-2002
(A) Only 52 first Nations libraries existed
(B) Only 141 first nations libraries received operating grants
(C) Many small communities are underfunded
(D) Majority of First Nations libraries received operating grants
Answer: (C)

48. Among first Nations Communities 
(A) Libraries are always priority
(B) Sometimes rights and the claims are pressing needs
(C) There are no pressing needs for education and health
(D) They need a library even when they do not have land
Answer: (B)

49. Which of the following is true about public libraries in urban centres?
(A) Public libraries in urban centres tend to differentiate between aboriginal people and the general population
(B) Urban aboriginal people are often well served by public library
(C) The Albert library branch of the Rijina public library does not work closely with local urban aboriginal communities
(D) Spadina Branch of the Toronto Public library works closely with local aboriginal communities.
Answer: (D)

50. Which of the following is not true about the library services for Saskatchewan’s Aboriginal Peoples Committee?
(A)  It has aboriginal representatives
(B) It has public sector representatives
(C) They meet once a year
(D) They advice on the implementation of the recommendation.
Answer: (C)


2015 June UGC NET Solved Question Paper-2 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5

No comments:

Post a Comment