Search This Website

2015 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-1

The solved question paper-III of 2015 June UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE), so sometimes people used to call UGC NET as CBSE NET. However, NET exam should be called as UGC NET instead of CBSE NET. The answer keys of the paper-3 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC after grievances.

1. The protection of copyright in the care of films, photographs, anonymous, pseudonymous publications and works of governments, the 60 year period is counted from:
(A) The date of birth of creator
(B) Year following the death of creator
(C) The date of publication
(D) As per statement of author
Answer: (C)

2. International Standard Music Number (ISMN) for print music is promoted, coordinated and supervised by:
(A) International Agency for ISMN, London
(B) International Standards Agency for Music, Sydney
(C) Standards Agency for Music International, Paris
(D) The International ISMN Agency, Berlin
Answer: (D)

3. In which year the WIPO Copyright Treaty was adopted?
(A) 1995
(B) 1996
(C) 1997
(D) 1998
Answer: (B)

4. Which one of the following data bases has not originated from USA?
(A) BIOSIS
(B) MEDLARS
(C) Chemical Abstracts
(D) INSPEC
Answer: (D)

5. The knowledge to which we have valid, conscious, introspective access under all circumstances is called:
(A) Explicit knowledge
(B) Semi Tacit knowledge
(C) Tacit Knowledge
(D) Predictive knowledge
Answer: (A)

6. Working Papers’ fall under the category of:
(A) Books
(B) Monographs
(C) News papers
(D) Grey Literature
Answer: (D)

7. Who developed the theory of Information Supply and Indexing based on five axioms (doctorines) such as – definability; order; sufficient degree of order; predictability; and Fidelity?
(A) Rubert Fugmann
(B) William Cooper
(C) E. Garfield
(D) Calvin Moores
Answer: (A)

8. Which of the viceroys was associated with the imperial library Act.
(A) Lord Curzon
(B) Lord Minto
(C) Lord Willington
(D) Lord Vipin
Answer: (A)

9. Identify the full of the acronym FAIFE (IFLA)
(A) Full-text Access to Information for Free Expression
(B) Full- text Access to Internet for Free E-resources
(C) Free Archives on Internet for Free Expression
(D) Freedom of Access to Information and Freedom of Expression
Answer: (D)

10. Boolean Logic was propounded by:
(A) P.K. Boole
(B) G.R. Boole
(C) K.S. Boole
(D) George Boole
Answer: (D)

2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment