2015 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-4

31. Which of the following are features of Micro subjects?
(a) A basic subject with isolate ideas.
(b) Subject of great extension and small intension.
(c) Subject of small extension and greater intension.
(d) Subject usually embodied in the form of an article in a periodical, or a part or chapter or section of a book.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (c) and (a) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (C)

32. Which of the following are the features of “Folksonomy”?
(a) Keyword indexing.
(b) Collaborative tagging.
(c) Post in Chronological order.
(d)  Audio files.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (b) and (d) are correct
(D) (c) and (d) are correct
Answer: (A)

33. Which of the following concept are related to each other?
(a) Unity of command.
(b) Factor of planning.
(c) Espirit de crops.
(d) Management by objectives.
Codes:
(A) (c) and (d) are correct
(B) (a and (c)) are correct
(C) (b) and (d) are correct
(D) (a) and (b) are correct
Answer: (B)

34. Which of the following are synchronous communication tools?
(a) Instant Messaging.
(b) Blog.
(c) Video conferencing.
(d)  Bulletin Board.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (b) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (B)

35. Net – Neutrality in India:
(a) Is the outcome of the absence of any law governing net-neutrality in India.
(b) Requires that all internet users be treated differently and unfairly by user, content, site platform, application, type of attached equipment or mode of communication.
(c) Is emerged due to reported violation of the net-neutrally principles by the Indian ISPs.
(d) Came to public debate after a mobile Telephony Service Provider in India announced to levy additional charges for making voice calls (VoIP) from its network using apps like, “Whats App”, Skype, etc..
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (c) and (d) are correct
(D) (a), (b) and (d) are correct
Answer: (A)

36. “Information Filtering System” is primarily designed for:
(a) Unstructured or semi-structured data.
(b) Delivery of information to people who need it.
(c) Removal and selection of data or an object from an incoming stream for a given profile.
(d) Location and inclusion of data or object in the stream.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (c) and (d) are correct
(D) (a), (b) and (d) are correct
Answer: (A)

37. The arithmetic mean is the most commonly used statistical mean to measure:
(a) Average.
(b) Central tendency of data.
(c) Sum of data points.
(d) Nature of distribution of data.
Codes:
(A) (a), and (c) are correct
(B) (a) and (b) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (B)

38. Which of the following organizations are associated with the development of public libraries?
(a) UNESCO.
(b) RRRLF.
(c) INFLIBNET.
(d) DRTC.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (d) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (A)

39. Which of the following are access authentication methods for digital collection?
(a) Shibbolth.
(b) Open ID.
(c) Open URL.
(d) Counter.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (b) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (A)

40. Identify the principles of PRECIS:
(a) Context dependency.
(b) Formalisation.
(c) Modulation.
(d) One-to one relationship.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (b) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (C)


2015 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5 | Page-6 | Page-7 | Page-8

No comments:

Post a Comment