2015 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-6

51. Match the following MARC 21 elements with corresponding tags:
List-I
List- II
(a) Personal main entry
(i) 700
(b) Personal Subject Heading
(ii) 245
(c) Personal Added Entry
(iii) 100
(d) Bibliographic title
(iv) 600
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(B)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)
(C)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(D)
(iv)
(ii)
(iii)
(i)
Answer: (C)

52. Match the following
List-I
List- II
(a) Physical Description
(i) 3XX
(b) Main Entry Level
(ii) 1XX
(c) Control Fields
(iii)70X to 75X
(d) Added Entry
(iv) 00X
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
(B)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
(C)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(D)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
Answer: (A)

53. Match the following:
List-I
List- II
(a) Folksonomy
(i) Tim Wu
(b) Web log
(ii) Thomas Vander Waal
(c) Net Neutrality
(iii) Tim Berners Lee
(d) Semantic Web
(iv) John Barger
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(B)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(C)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(D)
(iv)
(i)
(iii)
(ii)
Answer: (C)

54. Match the following:
List-I
List- II
(a) NATIS
(i) IFLA
(b) NIP/NITS
(ii) Dept. of Culture , Govt. of India
(c) CONPOLIS, 1985
(iii) UNESCO
(d) National Policy on Library and Information System (India) 1986
(iv) Raja Ram Mohan Roy Library Foundation
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(B)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(C)
(iii)
(i)
(ii)
(iv)
(D)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
Answer: (C)

55. Match the following:
List-I
List- II
(a) Elton Mayo
(i) Scientific School
(b) Henry Fayol
(ii) Behavioural School
(c) Abraham Maslow
(iii) Classical style of Management
(d) F.W. Taylor
(iv) Human Relation School
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(D)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
Answer: (A)

56. Match the following:
List-I
List- II
(a) Web page
(i) Navigation
(b) Web server
(ii) Internet storage
(c) Website
(iii) HTML Doc.
(d) Web browser
(iv) Collection of pages
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(B)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(C)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(D)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
Answer: (A)

57. Match the following:
List-I
List- II
(a) Central tendency
(i) Ratio Scale
(b) Regression curve
(ii) Delphi Method
(c) Refinement of Judgement
(iii) Mean
(d) Absolute zero point
(iv) relationship between two variables
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(B)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)
(C)
(iv)
(ii)
(i)
(iii)
(D)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
Answer: (D)

58. Assertion (A): There is no difference between knowledge management and information management.
Reason (R): Knowledge and information are sometimes used synonymously and inter changeably.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

59. Assertion (A): Keeping one’s skills and knowledge current is the ethical obligation of a reference librarian.
Reason (R): It is the responsibility of the reference librarian to satisfy the current information needs of users.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
 (D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

60. Assertion (A): The controlled vocabulary system is more difficult to search than the natural language system.
Reason (R): A natural language system has the major advantage that it is completely specific.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (D)


2015 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5 | Page-6 | Page-7 | Page-8

No comments:

Post a Comment