2015 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-5

41. Arrange the following according to the year of first publication:
(a) Medical Subject Headings.
(b) Sears List of Subject Headings.
(c) Library of Congress Subject Headings.
(d) AGROVOC.
Codes:
(A) (b), (a), (d), (c)
(B) (c), (b), (a), (d)
(C) (b), (a), (c), (d)
(D) (a), (c), (d), (b)
Answer: (B)

42. Arrange the following codes of ethics in the order of their development.
(a) Librarian’s Canons of Ethics, First code of ethics for Librarianship in USA.
(b) Code of Ethics-ALA.
(c) Code of Professional Conduct- LA, UK.
(d) Code of ethics for Libraries and Information workers- IFLA.
Codes:
(A) (a), (b), (c), (d)
(B) (b), (a), (c), (d)
(C) (d), (b), (a), (c)
(D) (c), (a), (b), (d)
Answer: (A)

43. Identify the correct sequence of entities in Group 1 of Functional Requirements of Bibliographic Records (FRBR). RDA 0.2 version:
(A) Expression, Works, Items, Manifestation.                                                                             
(B) Works, Items, Expression, Manifestation.
(C) Works, Expression, Manifestation, Items.
(D) Works, Expression, Items, Manifestation.
Answer: (C)

44. Arrange the following landmarks in the Library Movement of India in proper sequence:
(a) First All India Library Conference (Calcutta).
(b) First All India Public Library Conference (Madras).
(c) First Public Library Act Enacted in Madras.
(d) First Library Association in India (Andhra Desa Library Association).
Codes:
(A) (d), (b), (a), (c) are constant.
(B) (b), (d), (c), (a) are constant.
(C) (c), (b), (d), (a) are constant.
(D) (a), (c), (b), (d) are constant.
Answer: (A)

45. Arrange the following steps given in sample Design in proper sequence:
(a) Source list.
(b) Size of the sample.
(c) Sampling unit.
(d) Parameters of interest.
Codes:
(A) (c), (a), (b), (d)
(B) (d), (b), (c), (a)
(C) (b), (d), (a), (c)
(D) (a), (c), (c), (b)
Answer: (A)

46. Arrange the following libraries according to their year of foundation:
(a) Bibliotheque nationale de France.
(b) British Library.
(c) Imperial Library.
(d) Library of Congress.
Codes:
(A) (a), (b), (c), (d)
(B) (a), (c), (d), (b)
(C) (a), (c), (b), (d)
(D) (a), (d), (c), (b)
Answer: (D)

47. Arrange in chronological order the following initiatives of the UGC for the Development of academic libraries in India:
(a) Sponsor of national Information Centre.
(b) Matching Cards for College Libraries.
(c) Appointment of Library Committee on University and College Libraries (Chairmen: S.R. Ranganathan).
(d) Establishment of Information and Library Network (INFLIBNET).
Codes:
(A) (c), (b), (a), (d)
(B) (b), (a), (c), (d)
(C) (c), (a), (b), (d)
(D) (d), (b), (a), (c)                   
Answer: (A)

48. Match the following:
List-I
List-II
(a) Update ( A magazine)
(i) Association of College and Research Libraries
(b) Information Outlook (an online digital magazine)
(ii) American Library Association
(c) Reference and User service Quarterly
(iii) Special Library Association (LISA)
(d) Choice (A monthly journal)
(iv) Chartered Institute of Library and Information Professionals (CILIP)
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(B)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(C)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(D)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
 Answer: (C)

49. Match the following:
List-I
List- II
(a) Loose Assemblage
(i) Organometallic Chemistry
(b) Agglomeration
(ii) Physics for Engineers
(c) Fusion
(iii) Indology
(d) Clustering
(iv) Natural Science
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(B)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
(C)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
(D)
(iv)
(i)
(iii)
(ii)
Answer: (A)

50. Match the following:
            List-I
            List- II
(a) Indian Electronic Thesis and Dissertation Database
(i) Ekaswa
(b) Database of Indian Experts
(ii) TKDL
(c) Indian Patent Database
(iii) Shodhganga
(d) Database of Indian Ancient Knowledge
(iv) Vidwan
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(B)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(C)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(D)
(iv)
(ii)
(iii)
(i)
Answer: (C)

2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-1 (Question 1-10)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-2 (Question 11-20)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-3 (Question 21-30)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-4 (Question 31-40)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-5 (Question 41-50)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-6 (Question 51-60)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-7 (Question 61-70)
2015 June CBSE NET Solved Question Paper-3 in Library Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment