2015 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-3

21. Sarda Ranganathan chair in Library science was announced in 1957 at the centenary celebration of:
(A) University of Delhi
(B) University of Madras
(C) University of Bombay
(D) Banaras Hindu University
Answer: (B)

22. Identify the statements which are true about E-Books in an online environment:
(a) E-books are dependent on equipment to be used.
(b) E-books offer seamless access.
(c) All publishers produce the e-books equivalent of their print books.
(d) E-books allow highlighting of contents.
Codes:
(A) (a), (b), (c) are correct
(B) (b), (c), (d) are correct
(C) (a),  (c), (d) are correct
(D) (a), (b), (d) are correct
Answer: (D)

23. Which of the following are examples of collaborate virtual reference service?
(a) Ask A Librarian.
(b) Wikis.
(c) Folksonomies.
(d) Question Point: 24/7 Reference.
Codes:
(A) (b) and (c) are correct
(B) (a) and (b) are correct
(C) (a) and (d) are correct
(D) (a) and (c) are correct
Answer: (C)

24. Which of the following institutions are established by Dr. S. R. Ranganathan?
(a) INSDOC, Delhi.
(b) DRTC, Bangalore.
(c) Sarada Ranganathan Endowment, Bangalore.
(d) National Library Kolkata.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (d) are correct
(C) (a) and (c) are correct
(D) (b) and (c) are correct
Answer: (D)

25. Descriptive technologies required to add meaning to the content of web documents include:
(a) Resource Description Framework (RDF).
(b) RFID.
(c) Extensible Markup Language (xml).
(d) Barcode Technology.
Codes:
(A) (b) and (c) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a) and (b) are correct
Answer: (B)

26. Which of the following devices may be used for securing extrapolation in chain?
(a) Decimal fraction device.
(b) Gap device.
(c) Inversion device.
(d) Isolate indicator device.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a) and (c) are correct
Answer: (A)

27. Which of the following are social book marking services?
(a) Facebook.
(b) Dropbox.
(c) Favorites.
(d) Delicious.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and  (c) are correct
(C) (a) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (D)

28. Web – junction is:
(a) A place where Public Library Staff gather to build knowledge, skills and support that they need to power relevant vibrant Libraries.
(b) On online Learning Community launched by OLLC in 2003 for Library staff.
(c) Providing free training resources on Library Management technology and services.
(d) An offline platform that provides hands – on training in web-based application to LIS students only of USA.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (c) and (d) are correct
(D) (a), (b) and (d) are correct
Answer: (A)

29. The search in a Boolean query may be expanded by the following methods:
(a) Using thesaurus or list of related terms.
(b) Stemming or reduction of a word to its root form.
(c) Using literals.
(d) Specifying number of terms.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a) and (b) are correct
Answer: (D)

30. RDA replaces the General Material Designations and the class of materials are too represented by:
(a) Content type.
(b) Carrier type.
(c) Media type.
(d) Context type.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (b) and (d) are correct
(D) (a), (c) and  (d) are correct
Answer: (A)


2015 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5 | Page-6 | Page-7 | Page-8

No comments:

Post a Comment