2016 August UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Identify the correct sequence of the emergence of the following storage media.
(A) Paper, Micro card, Magnetic tape, Clay tablet.
(B) Magnetic tape, Clay tablet, Paper, Micro card.
(C) Clay tablet, Paper, Micro card, Magnetic tape.
(D) Micro card, Magnetic tape, Clay tablet, paper.
Answer: (C)

32. Identify the correct sequence of the following steps involved in translation of a document from natural language into classifications language as propounded by SR Ranganathan, under Postulational approach.
(a) Analyzed title
(b) Title in standard terms
(c) Expressive title
(d) Class number
Codes:
(A) (c), (a), (b) and (d)
(B) (b), (a), (c) and (d)
(C) (c), (a), (d) and (b)
(D) (c), (b), (a) and (d)
Answer: (A)

33. Arrange the following steps of “The Big 6 model of Information problem solving” as enunciated by Eisenberg and Berkowitz.
(a) Information Seeking strategies
(b) Task Definition
(c) Synthesis
(d) Use of Information
Codes:
(A) (b), (c), (a) and (d)
(B) (b), (a), (d) and (c)
(C) (d), (a), (b) and (c)
(D) (d), (b), (c) and (a)
Answer: (B)

34. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) J.D. Brown                                    (i) Cannons of Classification
(b) E.C. Richardson                (ii) Literary Warrant
(c) E.W. Hulme                       (iii) Subject Classification
(d) W.C. Berwick Sayers        (iv) Criteria of Classification
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(B)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(C)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
Answer: (D)

35. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Earnest Cushing Richardson         (i) 1851 – 1931
(b) Melville Louis Kossuth Dewey     (ii) 1892 – 1972
(c) Henry Evelyn Bliss                        (iii) 1870 – 1955
(d) Shiyali Ramamrita Ranganathan   (iv) 1860 – 1939
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(B)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(C)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
Answer: (B)

36. Match the following:
List – I                                                List – II
(Term)                                     (Meaning)
(a) Homograph                        (i) exactly or nearly the same as another word or phrase in the same language.
(b) Synonym                           (ii) capacity for a sign to have multiple meaning.
(c) Polysemy                           (iii) study of terms and their use.
(d) Terminology                      (iv) shares same written form as another word but has a different meaning.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(C)       (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(D)       (iii)       (i)         (iv)       (ii)
Answer: (A)

37. Match the following:
List – I                                    List – II
(a) Facebook               (i) Larry page and Surgey Bin
(b) Twitter                   (ii) Tim Berner Lee
(c) www                      (iii) Jack Dorsey
(d) Google                   (iv) Mark Zuckerberg
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(C)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(D)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)
Answer: (B)

38. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) Vidyanidhi                         (i) Institutional Repository
(b) TKDL                                (ii) Electronic Theses and Dissertations
(c) DOAJ                                (iii) Digital Library Journals Directory
(d) E-Prints@IISC                  (iv) Digital Archive
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(B)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(C)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(D)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
Answer: (A)

39. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Cafeteria Style                               (i) Bipolar rating scale
(b) Likert Type                                    (ii) Allows to check the best situation out of many
(c) Semantic Differential Scale           (iii) Ordered set of categories
(d) Matrix Question Style                   (iv) Set of many rating questions to be responded on same response set of categories.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(B)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(C)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(D)       (iv)       (iii)       (i)         (ii)
Answer: (A)

40. Assertion (A): Library consortia are just to procure the electronic resources at best price.
Reason (R): A Library consortium is to coordinate activities, share resources, combine expertise, not just procurement of e-resources. UGC INFONET in India can be taken as an example.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) (R) is true and (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment