2016 August UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-3

21. Non-bibliographic Database contain
(a) Numeric Data
(b) Pictorial Data
(c) Audio Visual Data
(d) Textual Data
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (b), (c) and (d) are correct.
(C) (a), (b) and (d) are correct.
(D) (a), (c) and (d) are correct.
Answer: (A)

22. Which of the following were the major events took place in the year 1931 in the history of Library Science?
(a) Publication of first edition of ‘Five Laws of Library Science’.
(b) Publication of first edition of ‘Colon Classification’.
(c) Death of Melvil Dewey.
(d) Publication of first edition of DDC.
Codes:
(A) (a) and (c) are correct.
(B) (a) and (b) are correct.
(C) (b) and (c) are correct.
(D) (c) and (d) are correct.
Answer: (A)

23. Anglo American cataloguing Rules (AACR)-2 is published jointly by the
(a) American Library Association (ALA)
(b) Canadian Library Association (CLA)
(c) Society of Information Science (SIS)
(d) ILA
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (b), (c) and (d) are correct.
(C) (a) and (b) are correct.
(D) (b) and (c) are correct.
Answer: (C)

24. Which of the following are associated with the ‘Carrot and stick theory’ of Motivation as described by Frederick Herzberg and his associates?
(a) Use of Rewards
(b) Imposition of Penalties
(c) Curtailment of subsidy in institutional canteen
(d) Periodical Transfer from section to section.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct.
(B) (a) and (c) are correct.
(C) (a) and (d) are correct.
(D) (b) and (d) are correct.
Answer: (A)

25. Identify the key attributes of flow charts from the following:
(a) An input and output chart that displays visual representation of the steps involved in a given activity.
(b) Facilitates understanding how a process based on TQM principles works and can bring improvement.
(c) Displays the relationship between two values (i.e. quality of raw material used in a catalogue card affects the life of the card)
(d) An useful mechanism for training employees as to how to use a new procedure.
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d) are correct.
(B) (a), (b) and (d) are correct.
(C) (b), (c) and (d) are correct.
(D) (a), (c) and (d) are correct.
Answer: (B)

26. Identify the central leadership competencies/meta-competencies as defined by Ammons Stephens.
(a) Cognitive ability
(b) Vision
(c) Managerial effectiveness
(d) Writing skills
Codes:
(A) (a), (c) & (d) are correct.
(B) (b), (c) & (d) are correct.
(C) (a), (b) & (d) are correct.
(D) (a), (b) & (c) are correct.
Answer: (D)

27. Identify the image File Format for digital libraries given below:
(a) .wav
(b) .fla
(c) .tif
(d) .spf
Codes:
(A) (a) & (d) are correct.
(B) (c) & (d) are correct.
(C) (b) & (d) are correct.
(D) (a) & (b) are correct.
Answer: (B)

28. Identify the web 2.0 features from the list given below:
(a) Blogs
(b) Folksonomy
(c) Semantic web
(d) Netvibes
Codes:
(A) (a) & (b) are correct.
(B) (a) & (c) are correct.
(C) (b) & (c) are correct.
(D) (a) & (d) are correct.
Answer: (A)

29. Webcasting is concerned with
(a) Distribution of multiple content sources to many viewers/listeners at one go.
(b) A media representation distributed over internet using streaming media technology.
(c) Distributed-live or on demand.
(d) The customised service automatically downloaded on customers’ personal computers.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (a), (b) and (d) are correct.
(C) (a), (c) and (d) are correct.
(D) (b), (c) and (d) are correct.
Answer: (D)

30. Arrange the following knowledge classification schemes in their chronological order:
(a) Compte’s classification
(b) Baconian classification
(c) Kant’s classification
(d) Spencer’s classification
Codes:
(A) (b), (c), (a) and (d)
(B) (b), (a), (d) and (c)
(C) (c), (a), (d) and (b)
(D) (c), (d), (a) and (b)
Answer: (A)

2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment