Search This Website

2016 August UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-5

41. Assertion (A): Machine translation is not a fully dependable service.
Reason (R): The semantics of language are encoded in algorithms.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

42. Assertion (A): The importance of classification for organization of knowledge will continue to persist.
Reason (R): In the electronic era classification have become redundant.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (R) is true, but (A) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

43. Assertion (A): Name of the libraries can claim self-sufficient with respect to their holdings due to spiralling cost of publications.
Reason (R): Spiralling cost of publications and publication deluge still made inter library loan, a necessity for the libraries in the contemporary information age.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

44. Assertion (A): The Post Office Protocol (POP) is the main internet standard for Electronic Mail Transmission.
Reason (R): The Post Office Protocol (POP) is a protocol used by local e-mail clients to retrieve email from a remote server over TCP/IP connection.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

45. Assertion (A): Boolean Operators using AND, OR, NOT are mostly used in online information Retrieval Systems.
Reason (R): The new age of search engines such as Google do not have the provision for Boolean Search.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (R) is true, but (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage (Question Nos. 46-50)
Sonification and visualization by sound, has been studied widely for decades and it has also been applied in software for blind people. The aim is to display, for example, graphics, line graphs or even pictures using non-speech sound. By altering the various attributes of sound, for example pitch, volume and waveform, the sound is changed according to its visual counterpart. In the Sound-View application a colored surface could be explored with a pointing device. The idea was that the characteristics of colors, hue, saturation and brightness were mapped into sounds.
In 10 years, over 400 audio games have been developed, which is very small as compared to video games. Researchers could have an important role to play in that expansion process, by contributing to develop innovative features like a more pleasant audio rendering, by projecting audio games in a futuristic point of view by using uncommon technology like GPS for instance and by participate in the elaboration of games which can interest both visually and visually impaired community.
Current audio games can be studied with three dependency factors (A) dependency on verbal information, (B) dependency on interaction mechanisms based on timing and (C) dependency on the interaction mechanisms of exploration.
Action games directly refer to games coming from and inspired by arcade games and require a good dexterity of the player. One example of such games is “Tampokme” is such an accessible audio game.

46. Visualization by sound has been used
(A) In software
(B) To display graphics and line graphs through speech
(C) To alter pitch to volume to waveform
(D) To explore color surface
Answer: (A)

47. Development of audio games has
(A) Been as large as video games
(B) No role for researchers
(C) No scope for future development
(D) Scope for use of GPS
Answer: (D)

48. Which of the following is not a dependency factor for studying audio games?
(A) Verbal information
(B) Interaction mechanisms of timing
(C) Interaction mechanisms of exploration
(D) Written information
Answer: (D)

49. Some of the attributes of sound used in sonification are
(A) Pitch and hue
(B) Saturation and brightness
(C) Volume and waveform
(D) Surface and pointing device
Answer: (C)

50. Action games are derived from and inspired by
(A) Tampokme
(B) Uncommon technology
(C) Arcade games
(D) Audio feedback
Answer: (C)

2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 August UGC NET Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment