Search This Website

2016 August UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-5

41. Arrange the following Library Legislations according to their year of enactment:
(a) Goa Public Libraries Act
(b) Maharashtra Public Libraries Act
(c) Manipur Public Libraries Act
(d) West Bengal Public Libraries Act
Codes:
(1) (a), (c), (d) and (b)
(2) (c), (a), (b) and (d)
(3) (b), (d), (c) and (a)
(4) (d), (b), (a) and (c)
Answer: (3)

42. Arrange the following according to their year of occurrence:
(a) International Study Conference on Classification, Dorking.
(b) International Study Conference on Classification Research, Bombay.
(c) International Study Conference on Classification Research, Elsinore.
(d) Royal Society Scientific Information Conference, London.
Codes:
(1) (a), (d), (c), (b)
(2) (c), (d), (b), (a)
(3) (d), (a), (c), (b)
(4) (b), (c), (a), (d)
Answer: (3)

43. Arrange the following according to their year of establishment.
(a) National Achieves of India (formerly Imperial Records Department), Delhi
(b) National Mission for Manuscripts, Delhi.
(c) National Film Archives of India (A Unit of Ministry of Information and Broadcasting) Pune.
(d) National Achieves of India (Netaji Subhas Chandra Bose Papers at PMO), Delhi.
Codes:
(1) (a), (c), (b), (d)
(2) (b), (a), (c), (d)
(3) (d), (b), (c), (a)
(4) (c), (a), (b), (d)
Answer: (1)

44. Arrange the following indicator digits/connecting symbols used in Colon Classification
(6th edition) according to their descending order:
(a) . (dot)
(b) ‘ (inverted comma)
(c) : (colon)
(d) ; (semi-colon)
Codes:
(1) (c), (d), (a) and (b)
(2) (d), (c), (a) and (b)
(3) (c), (b), (a) and (d)
(4) (b), (c), (a) and (d)
Answer: (2)

45. Match the following:
List – I                                    List – II
(a) DOAJ                    (i) Science Direct
(b) Thomas Reuters     (ii) Web of Science
(c) Elsevier                  (iii) Open Access Journals
(d) Emerald                 (iv) ASLIB Proceedings
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(2)        (iv)       (ii)        (iii)       (i)
(3)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
Answer: (4)

46. Match the followings:
List – I                                                List – II
(a) Pure or Basic Research      (i) Measuring the effectiveness of an action programme.
(b) Applied Research              (ii) Conducted by controlling one or more variables.
(c) Experimental Research      (iii) Solving specific problems.
(d) Evaluative Research          (iv) Understanding Social World or developing hypothesis and theories.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(4)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
Answer: (2)

47. Match the following Associations with their year of formation:
List – I                                                                                                List – II
(a) Special Libraries Association (SLA)                                 (i) 1876
(b) ASLIB                                                                               (ii) 1932
(c) American Library Association (ALA)                               (iii) 1924
(d) Association of Research Libraries (ARL), U.S.A.            (iv) 1909
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(2)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(3)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(4)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
Answer: (2)

48. Match the following in the context of the enactment of Public Libraries Act.
List – I                                                List – II
(a) Lakshadweep                     (i) 2006
(b) Rajasthan                           (ii) 2007
(c) Goa                                    (iii) 2009
(d) Arunachal Pradesh                        (iv) 1993
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iv)       (iii)       (ii)
(2)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
Answer: (2)


49. Match the following in the context of Information Retrieval System.
List – I                                                            List – II
(a) Semantic Search Engine                (i) Latent Semantic Indexing
(b) Boolean Operations                       (ii) Cognitive Model
(c) Knowledge Retrevial Systems      (iii) Digital Logic
(d) Algebraic IR Model                      (iv) Wolfram/Alpha
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(4)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)
Answer: (2)

50. Match the following in the context of Public Library Governance System at District Level.
List – I                                                List – II
(a) Uttaranchal                        (i) District Library Committee
(b) Odisha                               (ii) Zilla Granthalaya Samstha
(c) Tamil Nadu                        (iii) Local Library Authority
(d) Andhra Pradesh                (iv) District Library Authority
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(4)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)
Answer: (4)

2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment