Search This Website

2016 August UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-3

21. Subject Headings’ List and thesauri are examples of
(1) Natural indexing languages
(2) Free indexing languages
(3) Controlled indexing languages
(4) Uncontrolled indexing languages
Answer: (3)

22. Identify online storage and searching devices from the following
(a) Sugarsync
(b) Opendrive
(c) Dropbox
(d) Wipersync
Codes:
(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (b), (c), (d) are correct.
(3) (a), (b), (d) are correct.
(4) (a), (c), (d) are correct.
Answer: (1)

23. Principle of Filiatory sequence is helpful for technical writing in order to
(a) Divide the subject into section and subsections.
(b) Write up on a specific subject for specific purpose for specific audience.
(c) Ensure that the flow of ideas follow filial sequence.
(d) Maintain authentic and accurate facts in the text of writing.
Codes:
(1) (b) and (c) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (a) and (c) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.
Answer: (3)

24. The study of ‘Epistemology’ deals with
(a) Modes of formation of subjects
(b) Understanding of knowledge
(c) Cataloguing of composite books
(d) Origin and Nature of Knowledge
Codes:
(1) (a), (d) are correct.
(2) (b), (d) are correct.
(3) (a), (c) are correct.
(4) (b), (c) are correct.
Answer: (2)

25. Which of the following are related with Library Stack Maintenance:
(a) Dual order
(b) Broken order
(c) Parallel arrangement
(d) Shelf list
Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (b), (c) and (d) are correct.
Answer: (4)

26. Which of the following names are associated with post-co-ordinate indexing?
(a) Mortimer Taube
(b) Eugene Garfield
(c) Calvin Mooers
(d) W.E. Batten
Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (b), (c) and (d) are correct.
Answer: (2)

27. Folksonomy is
(a) Collaborative knowledge organisation system.
(b) Term introduced by Thomas Vander Wal.
(c) Based on a pre-determined classificatory order.
(d) Term introduced by Peter Wellers.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (1)

28. Identify the documents which were first published in 1876:
(a) Bibliographic classification.
(b) Dewey Decimal System.
(c) Panizzis Rules for the compilation of the catalogue.
(d) Rules for a Printed Dictionary Catalogue.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.
Answer: (4)

29. Which of the following are indirect methods of users studies?
(a) Information gathering habits. (b) Analysis of library records.
(c) Reading habits. (d) Citation analysis.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (a) and (d) are correct.
Answer: (2)

30. Identify the correct sequence of stages in Kuhlthau’s Information Search Process.
(a) Formulation
(b) Exploration
(c) Selection
(d) Collection
Codes:
(1) (a), (c), (b) and (d).
(2) (a), (b), (d) and (c).
(3) (c), (d), (a) and (b).
(4) (c), (b), (a) and (d).
Answer: (4)

2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment