Search This Website

2016 August UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-2

11. If “selected poems of Harivansh Rai Bachchan” have been translated by Yogesh Sharma and Introduction has been given by A.K. Anand, the main entry according to AACR II Revised edition will be made under:
(1) Yogesh Sharma
(2) A.K. Anand
(3) Selected Poems of Harivansh Rai Bachchan
(4) Harivansh Rai Bachchan
Answer: (4)

12. The ‘Influence of city folk on rural folk’ is an example of
(1) Loose Assemblage Kind-I
(2) Loose Assemblage Kind-II
(3) Loose Assemblage Kind-III
(4) Lamination
Answer: (3)

13. “Truncation” is used for
(1) Bibliographic Control
(2) Search Formulation
(3) MARC Format
(4) Database Creation
Answer: (2)

14. In the context of management, which of the following statement is not correct?
(1) Maslow’s need analysis is useful for understanding motivation of employees.
(2) Theory ‘Z’ is the contribution of Chinese style of management.
(3) Money is the most powerful motivating agent.
(4) Mission of an organisation is essentially abstract.
Answer: (2)

15. Who developed the concept of Business Process Management (BPM)?
(1) Michael Porter
(2) F.W. Taylor
(3) H. Smith
(4) D.A. Wren
Answer: (1)

16. Green Stone-3, multilingual, multiplatform and highly configurable digital software is written in
(1) JAVA
(2) C++
(3) COBOL
(4) BASIC
Answer: (1)

17. Which of the following is an example of Microblogging?
(1) Word Press
(2) Blog spot
(3) Live Journal
(4) Twitter
Answer: (4)

18. ‘Instagram’ was acquired by Facebook in the year
(1) 2008
(2) 2010
(3) 2012
(4) 2014
Answer: (3)

19. Kwzweil Data Entry Machine (KDEM) is meant
(1) To produce texts for visually impaired.
(2) To design digital project for all.
(3) To retrieve information for all.
(4) To design information product for all.
Answer: (1)

20. Lotka’s law of scientific productivity is expressed by the equation: Y = C/Xn Here Y represents:
(1) Frequency of authors writing only one paper.
(2) The year of publication
(3) The number of articles
(4) Frequency of authors making X contribution
Answer: (4)

2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment