2016 August UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-4

31. Identify the intellectual property related elements in Dublin Core Metadata.
(a) Creator
(b) Coverage
(c) Publisher
(d) Rights
Codes:
(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (a), (b), (d) are correct.
(3) (b), (c), (d) are correct.
(4) (a), (c), (d) are correct.
Answer: (4)

32. Identify the approaches to information given by M.J. Voiget:
(a) Current Approach (b) Catching up Approach
(c) Everyday Approach (d) Exhaustive Approach
Codes:
(1) (a), (b), (d) are correct.
(2) (a), (c), (d) are correct.
(3) (b), (c), (d) are correct.
(4) (a), (b), (c) are correct.
Answer: (2)

33. Both FRBR Study Group and FRANAR working Group have defined four user tasks each, in which two user tasks are common. Identify the common user tasks from the following:
(a) Find
(b) Identify
(c) Contextualize
(d) Select
Codes:
(1) (a) & (b) are correct.
(2) (b) & (c) are correct.
(3) (b) & (d) are correct.
(4) (a) & (d) are correct.
Answer: (1)

34. Identify the canons for idea plane
(a) Canons for characteristics
(b) Canon of currency
(c) Canons for succession of characteristics
(d) Canon of synonymous
Codes:
(1) (a) and (d) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (a) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (3)

35. Sampling error occurs when we take:
(a) Repeated samples from the same population.
(b) Samples from cross section of population.
(c) Samples from myriad population.
(d) Samples from discrete group of population.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (c) and (d) are correct.
(4) (a) and (c) are correct.
Answer: (1)

36. Identify the key attributes of ephemeral literature from the following:
(a) Any transitory written or printed matter.
(b) Not intended to be retained or preserved.
(c) Carrying high archival value.
(d) Shorter lasting value.
Codes:
(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (c) and (d) are correct.
Answer: (2)

37. Arrange the following according to their year of establishment:
(a) Khuda Bakhsh Library, Patna.
(b) Theosophical Society Library, Madras.
(c) Geological Survey of India Library.
(d) Archaeological Survey of India Library.
Codes:
(1) (a), (d), (b), (c)
(2) (b), (d), (c), (a)
(3) (c), (b), (d), (a)
(4) (a), (c), (d), (b)
Answer: (4)

38. Arrange the following according to their year of foundation:
(a) China Academic Library and Information System (CALIS)
(b) Australian Academic & Research Library Network (AARLN)
(c) Research Libraries Group (RLG)
(d) Online Computer Library Centre (OCLC)
Codes:
(1) (a), (d), (b), (c)
(2) (b), (c), (a), (d)
(3) (d), (b), (c), (a)
(4) (d), (c), (a), (b)
Answer: (4)

39. Arrange the following in the order of their emergence:
(a) Integrated circuit
(b) Transistor
(c) Vacuum Tube
(d) Chip
Codes:
(1) (c), (b), (d), (a)
(2) (b), (c), (a), (d)
(3) (c), (b), (a), (d)
(4) (b), (d), (a), (c)
Answer: (3)

40. Arrange the following institutions according to the year of joining of Dr. S.R. Ranganathan:
(a) Banaras Hindu University
(b) Documentation Research Training Centre ISI, Bangalore.
(c) Madras University, Library.
(d) University of Delhi.
Codes:
(1) (a), (c), (d), (b)
(2) (a), (d), (c), (b)
(3) (c), (d), (a), (b)
(4) (c), (a), (d), (b)
Answer: (4)

2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 August UGC NET Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment