2016 August UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-6

51. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Thurston Scale                               (i) Sharing individual preference in a group
(b) Semantic Differential Scale           (ii) Group of judges
(c) Likert Scale                                    (iii) Selection from two opposite positions
(d) Sociometric scale                           (iv) Intensity structure
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(2)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(3)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
Answer: (2)

52. Match the following in the context of Information Organisation.
List – I                                                List – II
(a) ISO-5963 (1985)   (i) Standards for writing abstracts and it’s Publication and Documentation.
(b) ISO-2788 (1974)   (ii) Examines Document & select Index terms.
(c) ISO-999 (1996)     (iii) Standard for Monolingual Thesauri.
(d) ISO-214 (1976)     (iv) Guide lines for the contents, Organisation, and presentation of Index.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(2)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(3)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(4)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)
Answer: (2)

53. Match the following:
List – I                                    List – II
(a) HTML File             (i) Text Format
(b) PDF File                (ii) Film Format
(c) JPG File                 (iii) Web Format
(d) AVI File                (iv) Image Format
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(2)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(3)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(4)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
Answer: (2)

54. Match the following:
List – I                                                                        List – II
(a) Database Management Software               (i) Oracle’s Netra
(b) Web Servers                                              (ii) Zebra
(c) Search Protocol                                          (iii) Sybase
(d) Indexing and Retrieval Software              (iv) SRW/U
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(4)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)
Answer: (1)

55. Mark the following in the context of e-governance initiatives made in promotion, development and delivery of information services in different sectors:
List – I                                                List – II
(a) Education                          (i) Compact
(b) Transport                           (ii) e-Choupal
(c) Agriculture                         (iii) Sarige
(d) Taxation and Revenue      (iv) Gyandoot
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(4)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
Answer: (2)

56. Match the following:
List – I                                                                        List – II
(Database)                                                       (Producer/Owner)
(a) Indian Citation Index                                (i) US National Library of Medicine
(b) Pub Med Central                                       (ii) Thomson Reuters
(c) Arts & Humanities Citation Index                        (iii) Diva Enterprises
(d) OAIster                                                     (iv) OCLC
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(2)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(3)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(4)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)
Answer: (2)

57. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Robert R. Blake                             (i) Motivation Theory
(b) Abraham Maslow                          (ii) Monetary Theory
(c) John Maynard Keynes                   (iii) Leadership Theory
(d) Douglas McGregor                        (iv) Theory X and Y
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(2)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(3)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(4)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)
Answer: (3)

58. Match the following:
List – I                                                List – II
(Indexing System)                  (Propounder)
(a) PRECIS                             (i) Mortimer Taube
(b) Uni-term                            (ii) S.R. Ranganathan
(c) Citation Index                   (iii) Derek Austin
(d) Chain Index                      (iv) Eugene Garfield
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(2)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
Answer: (1)

59. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Copy Leaks                        (i) Faster to scan more than 20 million academic work, clear instructional manual, ability to generate detail report about the work.
(b) Paper Rater                        (ii) Prondes 3 tools-Grammar, Checking and Plagiarism detection. Accept longer documents upto 6000 words, but cannot save reports.
(c) Plag Tracker                       (iii) Scan documents through more than 10 billion resources including academic essays and online sources. Facilitates side by side comparison.
(d) Viper                                 (iv) Can find content duplication in more than 60 trillion pages over internet, supports multiple formats and restricted to online contents.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(2)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(3)        (i)         (iv)       (iii)       (ii)
(4)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
Answer: (2)

60. Assertion (A): Increase in information literacy will maximise the use of digital library resources and internet.
Reason (R): Making the library users ‘information literate’ is not the sole responsibility of the librarian.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) (A) is false, but (R) is true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

2016 August UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 August UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 August UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 August UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 August UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 August UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 August UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 August UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment