Search This Website

2016 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-4

31. Arrange the following according to their year of origin/publication:
(a) Cause and effect diagram
(b) MBO
(c) Pareto Principle
(d) POSDCORB
Codes:
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (c), (d), (a)
(3) (c), (d), (a), (b)
(4) (d), (a), (b), (c)
Answer: (3)

32. Arrange the following Public Libraries Acts' according to their year of enactment
(a) Gujarat Public Libraries Act.
(b) Chhattisgarh Public Libraries Act.
(c) Goa Public Libraries Act.
(d) Rajasthan Public Libraries Act.
Codes:
(1) (a), (c), (b), (d)
(2) (d), (b), (a), (c)
(3) (c), (a), (d), (b)
(4) (d);(b), (c), (a)
Answer: (3)

33. Match the following:
List — I
List—II
a. Sample
i. Height, weight
b. Variable
ii. Cluster
c. Range
iii. Square root of variance
d. Standard deviation
iv. Difference in score distribution
Codes:

a
b
c
d
(1)
iv
ii
i
iii
(2)
ii
iv
i
iii
(3)
iii
ii
iv
i
(4)
i
ii
iii
iv
Answer: (2)

34. Match the following:
List — I
List — II
a. Basic Research
i. Problem of gaps in periodical collection in J.N.U. Library
b. Applied Research
ii. Use of measurement technique in Library Science
c. Action Research
iii. Use of Library in public schools in Delhi
d. Survey Research
iv. Five laws of Library
Codes:

a
b
c
d
(1)
iv
ii
i
iii
(2)
ii
iv
i
iii
(3)
iii
ii
iv
i
(4)
i
ii
iii
iv
Answer: (1)

35. Match the following States with their corresponding E-Government initiatives:
List — I
List — II
a. Kerala
i. Akshaya
b. M.P. (Dhar)
ii. Banglar Mukh
c. Maharashtra
iii. Gyandoot
d. West Bengal
iv. Information Junction
Codes:

a
b
c
d
(1)
i
iii
iv
ii
(2)
ii
i
iii
iv
(3)
iv
iii
ii
i
(4)
iii
ii
iv
i
Answer: (1)

36. Match the following:
List — I
List —II
a. Web of Science
i. Chemical Abstract Service (CAS)
b. Web Junction
ii. Elsevier
c. Scopus
iii. OCLC
d. SciFinder
iv. Thomas Reuters
Codes:

a
b
c
d
(1)
ii
iii
i
iv
(2)
iv
i
iii
ii
(3)
iii
iv
ii
i
(4)
iv
iii
ii
i
Answer: (4)

37. Match the following:
List — I
List -II
a. ABCD
i. Georgia (USA)
b. KOHA
ii. New Zealand
c. Weblis
iii. Brazil
d. Evergreen
iv. Poland
Codes:

a
b
c
d
(1)
iii
ii
iv
i
(2)
iv
ii
i
iii
(3)
iii
iv
i
ii
(4)
i
ii
iv
iii
Answer: (1)

38. Match the following:
List — I
List — II
a. Library Finance
i. Regular Grant
b. Non-plan Grant
ii. Funds given for building, Infrastructure & Machinery
c. Non-Recurring Grant
iii. Sources of Income and Expenditure
d. Plan Grant
iv. Funds given for project under annual / 5 year plan
Codes:

a
b
c
d
(1)
ii
iii
i
iv
(2)
i
iv
iii
ii
(3)
iii
i
ii
iv
(4)
ii
i
iv
iii
Answer: (3)

39. Match the following Main Entry fields with their corresponding tag as are given numbers in MARC 21:
List — I
List — II
a. 100
i. Main Entry — Uniform Title
b. 110
ii. Main Entry — Meeting Name
c. 111
iii. Main Entry — Personal Name
d. 130
iv. Main Entry — Corporate Name
Codes:

a
b
c
d
(1)
iii
iv
ii
i
(2)
iv
iii
ii
i
(3)
i
iii
iv
ii
(4)
ii
iv
i
iii
Answer: (1)

40. Assertion (A): There is a connection between the concept of uncertainty and relevance in IR.
Reason (R): In IR both uncertainty and relevance are totally ruled out as part of query document matching.
Codes
(1) (A) is true; but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.

Answer: (1)

2016 December UGC NET Solved Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 December UGC NET Solved Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 December UGC NET Solved Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 December UGC NET Solved Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 December UGC NET Solved Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

1 comment:

  1. These solved paper is so helpful. Lately I was searching for the answers of different questions and mcqs and I am so happy that my problems have solved now.

    ReplyDelete