Search This Website

2016 December UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-3

21. Identify the type of `metadata' held by D space for archiving contents:
(a) Descriptive
(b) Configured
(c) Structural
(d) Administrative
Codes:
(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (b), (c), (d) are correct.
(3) (a), (b), (d) are correct.
(4) (a), (c), (d) are correct.
Answer: (4)

22. Which of the following are 'Special Auxiliary Subdivisions' of UDC?
(a) Apostrophe
(b) Sub-grouping
(c) Colon
(d) Point-naught
Codes:
(1) (a) and (d) are correct.
(2) (a) and (b) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (1)

23. What are the constituent elements of Simon's Flow Chart that are the components of management system?
(a) Planning
(b) Staffing
(c) Motivating
(d) Innovating
Codes:
(1) (a), (b) and' (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (d), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (1)

24. Which of the following are the characteristics of not-for-profit organizations according to Edward G. Evans?
(a) Financial sources derived from outside funding sources rather than from sales of service.
(b) Have clear indicator of effect i.e. profit or loss.
(c) Organizations are public rather than private.
(d) Funding preferences for collaborative projects.
Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (2)

25. Which of the following are the criteria for defined open standard in W3C (2006)?
(a) Transparency and Impartiality
(b) Maintenance and Relevance
(c) Availability and Openness
(d) Security and Preservation
Codes:
(1) (a), (b), (d) are correct.
(2) (b), (c), (d) are correct.
(3) (a), (c), (d) are correct.
(4) (a), (b), (c) are correct.
Answer: (4)

26. A Blog usually provides
(a) A commentary on a particular subject.
(b) A personal online diary.
(c) An online brand advertising of a particular individual or company.
(d) An exclusive pre-paid publishing tool and non-instructional and non-illustrative resource for the scribes.
Codes:
(1) (a), (c) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (3)

27. Which of the following are pillars of information literacy according to SCONUL seven pillars of information literacy?
(a) Find
(b) Gather
(c) Identify
(d) Manage
Codes:
(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (2)

28. Identify from the following, the digital library projects were implemented by C-DAC (Agency) Noida:
(a) Creation of Vidwan database
(b) Print your own book — Mobile Digital Library
(c) Creation of Shodhsindhu
(d) Creation of Digital Library of Books in President House
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (c) and (d) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.
Answer: (4)

29. Which of the following are the objectives of RRRLF?
(a) To act as referral centre
(b) To act as clearing house
(c) To promote reading habit
(d) To promote library movement
Codes:
(1) (a), (b) are correct.
(2) (b), (c) are correct.
(3) (a), (d) are correct.
(4) (c), (d) are correct.
Answer: (Wrong Question)
Proper answer will be (b), (d) are correct.

30. Identify the sequence of the 'title' and 'statement of responsibility' area from the following:
(a) Title proper
(b) Parallel title
(c) General Material Designation (GMD)
(d) Statement of responsibility
Codes:
(1) (a), (c), (b) and (d)
(2) (c), (b), (a) and (d)
(3) (d), (c), (b) and (a)
(4) (b), (a), (c) and (d)

Answer: (1)

2016 December UGC NET Solved Paper-2 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 December UGC NET Solved Paper-2 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 December UGC NET Solved Paper-2 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 December UGC NET Solved Paper-2 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 December UGC NET Solved Paper-2 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)

No comments:

Post a Comment