2016 June UGC NET Solved Paper-2 in LIS, Page-3

21. Information under section 2(f) of the 'Right to Information Act, 2005' means any material in any form, thus include
a. Records, Documents, Memos, E-mails, Papers
b. Opinions, Advices, Press Releases, Circulars, Samples
c. Orders, Log books, Contracts, Reports
d. Book Chapters, Journal Articles, Sale Deeds, Reprints, Snapshots of Consort
Codes:
(A) a, c and d are correct.
(B) b, c and d are correct.
(C) a, b and d are correct.
(D) a, b and c are correct.
Answer: (D)

22. The objectives of Metadata are:
a. Unique identification
b. Authentification of records
c. To eliminate the duplicate record.
d. To arrange the collection.
Codes:
(A) a and d are correct.
(B) a and b are correct.
(C) b and d are correct.
(D) a and c are correct.
Answer: (B)

23. Identify the following Institutional Archives/Repositories available free:
a. Project MUSE
b. Web of Science
c. e-prints
d. Open DOAR
Codes:
(A) a and b are correct.
(B) b and d are correct.
(C) c and d are correct.
(D) a and c are correct.
Answer: (C)

24. Identify the following basic steps as advocated by William Edwards for implementing
TQM:
a. Assessment of organisation's culture and training process for the top management.
b. Formation of Quality Council.
c. Dissemination of information through established communication system and integration of TQM tools, techniques and training.
d. Filtering and censoring Information.
Codes:
(A) b, c and d are correct.
(B) a, b and c are correct.
(C) a, c and d are correct.
(D) a,b and d are correct.
Answer: (B)

25. Identify the Audio File Format for Digital libraries:
a. .tif
b. .jfif
c. .aif
d. .ra
Codes:
(l) c and d are correct..
(B) b and d are correct.
(C) a and b are correct.
(D) b and c are correct.
Answer: (A)

26. The available options for extending Wiki vary depending on the software that runs the site. Identify the correct options available to users using ‘Media wiki’,
a. GISWiki kWBreadCrumbs
b. Bibwiki
c. YouTube Tag and FireStats
d. pbwikiGs
Codes:
(A) a, b and c are correct.
(B) b, c and d are correct.
(C) a, c and d are correct.
(D) a, b and d are correct.
Answer: (A)

27.  Deliberate Sampling is known as
a. Purposive Sampling
b. Sequential Sampling
c. Probability Sampling
d. Non-probability Sampling
Codes:
(A) a and d are correct
(B) a and c are correct
(C) a, b and d are correct
(D) b, c and d are correct
Answer: (A)

28. Arrange the following indexing journals according to the year of their first publication:
a. Engineering Index, New York
b. Humanities Index, New York
c. Index Medicus, Bethesda
d. Agrindex, Rome
Codes:
(A) d, c, a and b
(B) c, b, d and a
(C) a, c, b and d
(D) c, a, b and d
Answer: (D)

29. Arrange the following Dublin core elements in descending order:
a. Contributor
b. Identifier
c. Relation
d. Right
Codes:
(A) d, c, b, a
(B) a, d, b, c
(C) a, b, d, c
(D) a, b, c, d
Answer: (A)

30. Identify the correct elements of 'AIDA' model in Marketing Communication.
(A) Attraction, Investigation, Direction, Action
(B) Attention, Intuition, Desire, Acquisition
(C) Attention, Interest, Desire, Action
(D) Abstract, Institution, Diversity, Action
Answer: (C)


2016 June UGC NET Solved Question Paper-2 in Library and Information Science: Page-1 | Page-2 | Page-3 | Page-4 | Page-5

No comments:

Post a Comment