Search This Website

2016 June UGC NET Solved Paper-3 in LIS, Page-1

The solved question paper-III of 2016 June UGC NET examination in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE), so sometimes people used to call UGC NET as CBSE NET. However, NET exam should be called as UGC NET instead of CBSE NET. The answer keys of the paper-3 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the answer keys released by UGC.

1. Which law of the Library Science, as enunciated by Dr. Ranganathan, covered the words children, blind and the crippled, artisans, neo-literates, farmers, factory workers, and many more under the ambience of Public Library Service?
(1) First Law
(2) Second Law
(3) Fourth Law
(4) Fifth Law
Answer: (2)

2. Chapter - 9 of AACR-2 has changed its name in AACR 2R 2002, Identify the changed name.
(1) Computer Files
(2) Electronic Resources
(3) Machine Readable Data Files
(4) Computer Resources
Answer: (2)

3. Which of the following Associations had suggested that, for every 3000 persons there should be one public library and India with 1.2 billion population requires 3,30,000 libraries?
(1) IASLIC
(2) IFLA
(3) ALA
(4) ASLIB
Answer: (2)

4. Who, among the following, had visualized the establishment of Village Knowledge Centres (VKCs) in 2.3 lakh Panchayats to empower the villagers with knowledge?
(1) Jawaharlal Nehru
(2) Dr. S.R. Ranganathan
(3) Dr. Abdul Kalam
(4) C.V. Raman
Answer: (3)

5. In 1930, who theorized that reference work may be conservative, moderate and liberal?
(1) James I. Wyer
(2) William A. Katz
(3) S.R. Ranganathan
(4) S. Rothestein
Answer: (1)

6. The term 'Exponential Growth' refers to
(1) Linear Growth
(2) Normal mode of distribution
(3) Geometric Progression
(4) Arithmetic Progression
 Answer: (3)

7. Which of the following sections of the 'Right to Information Act', 2005 (India) grants exemption from disclosure of information?
(1) Section - 5(2)
(2) Section – 6
(3) Section - 8
(4) Section - 11
Answer: (3)

8. The World Digital Library (WDL) is an international collaboration led by
(1) IFLA, with support of Library of Congress
(2) CILIP, with support of UNESCO
(3) CILIP, with support of IFLA
(4) Library of Congress, with support of UNESCO
Answer: (4)

9. Which of the following is the first book authored by S.R. Ranganathan?
(1) Library Manual
(2) Five laws of Library Science
(3) Prolegomena to Library Classification
(4) Colon Classification
Answer: (2)

10. Journalseek is an:
(1) Online database covering academic journals articles
(2) Online database covering abstracts
(3) Online database of freely available journal information
(4) Subscription agent for freely available journals
Answer: (3)

2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-1 (Question 1-10)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-2 (Question 11-20)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-3 (Question 21-30)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-4 (Question 31-40)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-5 (Question 41-50)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-6 (Question 51-60)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-7 (Question 61-70)
2016 June UGC NET Solved Question Paper-3 in Library and Information Science, Page-8 (Question 71-75)

No comments:

Post a Comment